Nina Polak.
Nina Polak. Foto:

Nina Polak spreker Frans Kellendonklezing

‘Als schrijver wijzer dan als burger’

NIJMEGEN - Schrijver en essayist Nina Polak spreekt donderdag 16 februari de Frans Kellendonklezing uit, getiteld ‘Als schrijver wijzer dan als burger’. De Frans Kellendonklezing bestaat 30 jaar. 

Tijdens de lezing bespreekt Polak waar we naartoe gaan als maatschappij. Dit doet ze aan de hand van haar fictieve buren wonend in een jarendertigwoning in Amsterdam. Zal de toekomst welvarender en leefbaarder zijn dan het heden of gaat onze planeet ten onder aan ‘catastrofes en aardverschuivingen’? En welke rol kan en moet de romanschrijver hierin spelen? Eén ding is zeker wat Polak betreft: literatuur moet ons, burgers, naar onszelf laten kijken.

Aanmelden

De Frans Kellendonklezing vindt plaats op donderdag 16 februari om 16.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit aan de Comeniuslaan 2 in Nijmegen. Belangstellenden kunnen zich online aanmelden via www.ru.nl/letteren/kellendonk. 

Na afloop van de lezing ontvangen deelnemers de tekst van de lezing in boekvorm. Studenten van de Radboud Universiteit kunnen zich online aanmelden en de lezing gratis bijwonen.

Op 15 februari 1990 overleed Frans Kellendonk, gerenommeerd Nederlands auteur, bekend van onder meer Mystiek lichaam. De Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit, waar Kellendonk studeerde en promoveerde als anglist, herdenkt hem jaarlijks rond zijn sterfdag met de Frans Kellendonklezing. Vorige sprekers waren onder andere Stephan Sanders (2022), Koen Peeters (2019), Griet Op de Beeck (2018) en Abdelkader Benali (2017).


Deze editie is het woord aan Nina Polak. Polak debuteerde in 2014 met de veelgeprezen roman We zullen niet te pletter slaan. Daarna schreef ze onder meer Gebrek is een groot woord (2018) en Buitenleven (2022). In 2017 was ze tevens als Writer in Residence verbonden aan de Radboud Universiteit. Ze is redacteur bij De Correspondent.