Annigje (links) en Sonja bij de muurschildering over het bombardement, te vinden in het steegje naast ICI Paris op Plein 1944.
Annigje (links) en Sonja bij de muurschildering over het bombardement, te vinden in het steegje naast ICI Paris op Plein 1944. Foto: Gerard Verschooten

‘Persoonlijke verhalen moeten bewaard blijven’

Algemeen

NIJMEGEN - Theatermaker Annigje de Winter en filmmaker Sonja Willems hebben een podcastserie gemaakt over het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. “Wij zijn beiden opgegroeid in Nijmegen en vinden het belangrijk dat de persoonlijke verhalen over het bombardement bewaard blijven voor toekomstige generaties. Met de driedelige podcastserie ‘Het bombardement op Nijmegen’ hebben we de verhalen van nog levende ooggetuigen vastgelegd in een nieuwe vorm.” 

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. In een paar minuten tijd vielen er meer dan 200 Amerikaanse bommen op de stad. Een groot deel van het historische centrum werd weggevaagd en er vielen bijna 800 doden. 

Dit jaar is het 79 jaar geleden dat de bommen vielen. De generatie die het bombardement zelf meemaakte, de ooggetuigen, sterft langzaam uit. Om ervoor te zorgen dat hun verhalen niet met hen sterven, besloten De Winter en Willems de verhalen van die ooggetuigen vast te leggen in een driedelige podcastserie. 

Ooggetuigen

‘Het bombardement op Nijmegen’ vertelt in drie afleveringen van circa 30 minuten het verhaal van het Nijmeegse bombardement aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen. Addy Hendriks-Gerrits, Ria Roozendaal-Martens, Frans Verheijen en Hanny Schoonwater-Schell. Historicus Joost Rosendaal, verbonden aan de Radboud Universiteit, plaatst hun persoonlijke verhalen in de historische context. 

Vergissing?

Willems en De Winter wilden uitzoeken wat er misging op die fatale 22ste februari in 1944. Was het een vergissing? Zagen de Amerikanen Nijmegen aan voor de Duitse stad Kleve? Of steekt de waarheid ingewikkelder in elkaar? Rosendaal: “Het bombardement op Nijmegen wordt vaak een vergissingsbombardement genoemd. Het was geen vergissing maar een doelbewust bombardement op het spoorwegemplacement van Nijmegen.” 

Willems: “Mijn eigen vader maakte het bombardement mee en elke keer als wij erover praten voel ik zijn frustratie over dat woordje vergissing. Een van onze doelen was om recht te doen aan al die Nijmegenaren die het bombardement zelf hebben meegemaakt. Voor hen is het belangrijk dat deze gebeurtenis de aandacht krijgt die het verdient, ook op nationale schaal.” 

De Winter: “Het was zo’n waardevolle kans dat wij de verhalen van de mensen die het bombardement zelf meemaakten, mochten vastleggen en in een nieuwe vorm gieten en op deze manier bewaren voor de toekomst. Ik was erg onder de indruk van de levenslust en positiviteit van de mensen die wij hebben geïnterviewd.” 

Op 21 februari zijn fragmenten uit de podcastserie te horen in de Stevenskerk tijdens ‘Moment van Hoop. ‘Het bombardement op Nijmegen’ is vanaf 22 februari te beluisteren op podcastkanalen zoals Spotify en Apple podcast. De serie wordt aangevuld met een luistertoer langs Nijmeegse locaties, zoals verzorgingstehuizen, wijkcentra en scholen. Ook wordt er gewerkt aan educatief lesmateriaal voor het primair en voortgezet onderwijs.

www.bombardementnijmegen.nl