Burgemeester Bruls.
Burgemeester Bruls. Foto:
Column van de burgemeester

Een lach en een traan

Algemeen

Dit weekend barst het carnaval los. Ook in de ‘noordelijkste stad van het zuiden’ zoals ons Nijmegen wel eens genoemd wordt. Voor het eerst in een paar jaar viert Knotsenburg het weer als vanouds met een optocht, jammer genoeg zonder stoet praalwagens (door een tekort aan loodsen om ze te bouwen). Maar een feestje zal het ongetwijfeld weer zijn in de stad! 

Ook als burgemeester dompel ik mij onder in de feestvreugde. Zo mag ik op zaterdag traditiegetrouw symbolisch de sleutel van de stad overhandigen aan Prins Carnaval. Samen met een aantal wethouders kijk ik op zondag naar de optocht en we gaan daarna mee ‘dweilen’ langs een aantal carnavalsverenigingen, uiteraard in feestelijke carnavalsoutfit. Op dinsdag sluiten we het feest weer af met de traditionele boerenbruiloft. 

Maar feestvreugde en verdriet lopen deze week door elkaar in onze stad. Veel Nijmegenaren hebben grote zorgen en verdriet om geliefden in het aardbevingsgebied in Turkije en Syrië. Ik hoop dat zij troost kunnen vinden bij elkaar. 

Ook herdenkt Nijmegen deze week oorlogsgebeurtenissen. Zo ben ik zaterdag vóór de sleuteloverdracht eerst nog bij een herdenking van een bominslag in het Waterkwartier. Op 18 februari 1945 sloeg een V1-bom in op de hoek van de Biezenstraat en Waterstraat. Er waren 4 doden en tientallen gewonden te betreuren en 25 huizen moesten herbouwd worden. 

Deze week is het ook 79 jaar geleden dat Nijmegen op dinsdag 22 februari 1944 werd gebombardeerd door de geallieerden. Ook toen was Nijmegen in Carnavalssferen. Het eind van de oorlog leek dichterbij te komen en mensen durfden voorzichtig wat vrolijkheid toe te laten. Maar toen vielen op die dinsdagmiddag, op de dag van Vastenavond, ineens de bommen. Zo’n 800 mensen kwamen om, de binnenstad werd onherkenbaar verwoest. Woensdag herdenken wij de slachtoffers van het bombardement met een dienst in de Stevenskerk om 12.00 uur en een herdenkingsbijeenkomst om 13.00 uur bij monument De Schommel, bij het stadhuis. Ik hoop u daar in groten getale te zien, want voor het eerst in een aantal jaren is het weer mogelijk om samen te zijn en stil te staan bij wat onze stad die dag overkwam. 

Voorafgaand daaraan is er op dinsdag 21 februari vanaf 19.00 uur een Brandgrenswandeling. Langs de route wordt die avond door ruim 350 zangers, muzikanten, vertellers en dichters stilgestaan bij het leven en de dromen van de mensen uit 1944, die de dag erna slachtoffer werden van het bombardement. 

Als uw burgemeester ben ik trots op al deze uitingen van saamhorigheid. Het is mooi om te zien dat we in Nijmegen zowel een lach als een traan met elkaar kunnen delen. 


Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl