De verwoeste Nijmeegse binnenstad. (Foto: Archief Vrijheidsmuseum)
De verwoeste Nijmeegse binnenstad. (Foto: Archief Vrijheidsmuseum) Foto: Archief Vrijheidsmuseum

Lezing over bombardementen op Nijmegen en Kleve

Steden dragen littekens van oorlogsverleden

NIJMEGEN - In de Thiemeloods aan de Leemptstraat 34 in Nijmegen heeft woensdag 22 februari een lezing plaats over de bombardementen op Nijmegen en Kleve. Aanvang 19.30 uur. 

Historicus Joost Rosendaal (Radboud Universiteit Nijmegen, auteur 'Nijmegen ‘44') en Duits historicus Ralph Trost (Universiteit Bochum & Emerson College Boston) geven een gecombineerde lezing waarbij de vergelijking wordt gemaakt tussen deze twee dramatische gebeurtenissen uit de oorlogsgeschiedenis. 

De lezing bijwonen kost 7,00 euro. De Museumkaart is niet geldig. Let op: het is niet mogelijk om met contant geld af te rekenen. Betaling is alleen mogelijk door middel van pinbetalingen of creditcard. Reserveren is noodzakelijk. U kunt uw reservering doorgeven via welkom@infocentrumwo2.nl onder vermelding van ‘Lezing bombardementen’. 

Als je door de binnenstad van Nijmegen wandelt, is het moeilijk je de gapende gaten voor te stellen die het Amerikaanse bombardement in 1944 achterliet. Op 22 februari vielen er meerdere bommen op het centrum, die honderden mensen het leven hebben gekost en het stadsaanzicht van Nijmegen voorgoed hebben getekend. 

Slechts 25 kilometer verderop ligt Kleve, een Duitse stad die eveneens de littekens draagt van het oorlogsverleden. In oktober 1944 en februari 1945 werd Kleve vanuit het luchtruim belaagd en werden grote delen van de stad met de grond gelijk gemaakt.

Rosendaal en Trost nemen je mee in de verhalen achter de bombardementen van de twee grenssteden. Zij gaan in op de motieven, sleutelfiguren, slachtoffers, gevolgen en verwerking van deze traumatische gebeurtenissen. Waren dit twee compleet verschillende werelden of zijn er gelijkenissen? En wat kunnen we hiervan leren?

www.infocentrumwo2.nl

Afbeelding
De verwoeste Nijmeegse binnenstad. (Foto: Archief Vrijheidsmuseum)