Doolin.
Doolin. Foto:

Doolin zoekt nieuwe leden

NIJMEGEN - Doolin is een 20 tot 25 leden tellend koor dat vierstemmige Ierse en Schotse traditionals zingt. Het koor wordt muzikaal ondersteund door een gitaar en whistle. Het gezelschap is op zoek naar versterking, met name alten en tenoren. Belangstelling? Neem contact op met wiesverschooten@hotmail.com.

“We zijn geen professioneel koor maar een groep vrouwen en mannen van diverse pluimage, die van zingen en van gezelligheid houdt. En natuurlijk van Ierse en Schotse klanken. We zingen vooral minder bekende traditionals. Doolin repeteert iedere donderdag vanaf 20.00 uur in Wijkcentrum het Oude Weeshuis in Nijmegen. Verder treden we gemiddeld een keer of vijf per jaar op. Bijvoorbeeld bij ‘Nijmegen Klinkt’, op een plantjesmarkt in Nijmegen en op de kerstmarkt bij Schloss Moyland.” 

Meer info op www.doolin.nl.


Elke vrijdag zijdeschilderen

NIJMEGEN - Belangstellenden kunnen elke vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur zijdeschilderen in Hobbycentrum Nijmegen-Oost aan Daalsehof in Nijmegen.

Er zijn verschillende technieken om zijde te kleuren, zoals met serti- of contourmiddel, batik, zout en schilderen uit de vrije hand. Tijdens de cursus wordt met name geschilderd uit de vrije hand. Materiaal is aanwezig. Deelname kost 0,55 euro per keer. Voor het eigen winkeltje is een materiaalkaart te koop. 

Wil jij deelnemen of vrijwilliger worden bij Hobbycentrum Nijmegen-Oost? Bel of mail voor een kennismakingsgesprek, een rondleiding of een proefles: tel. (024) 3231330, info@hobbycentrumnijmegenoost.nl of kijk op website hobbycentrumnijmegenoost.nl


Geld voor verduurzamen publieke organisaties 

NIJMEGEN - Er moet een fonds komen van 10 miljoen euro voor sportverenigingen, culturele instellingen en andere organisaties die een publieksfunctie hebben. Deze organisaties kunnen uit dat fonds geld lenen (tegen gunstige voorwaarden) waarmee ze hun gebouwen energiezuinig maken of duurzame energie opwekken. Provinciale Staten neemt begin 2023 hierover een besluit.

Veel organisaties en culturele instellingen hebben het nog moeilijk door de Covid-crisis en daar komt de stijging van de energiekosten nog eens bovenop. In november 2022 besloot de provincie om een Winterfonds in te stellen voor de acute nood op korte termijn. Voor de langere termijn is het belangrijk dat deze organisaties kunnen investeren in energiebesparing en verduurzamen waardoor de kosten structureel kunnen dalen zodat deze voorzieningen in stand blijven. Daarom komt er een nu een apart fonds voor deze organisaties.

Wie kunnen een beroep doen op het fonds? Denk aan schoolbesturen BO en VO; culturele instellingen met ANBI-status; stichting, vereniging of coöperatie ter exploitatie en beheer van gebouwen met een publieksfunctie (bijvoorbeeld buurthuis, wijkcentrum, studentenvereniging of scouting); religieuze of levensbeschouwelijke instelling; sportclubs; culturele instellingen zonder ANBI-status.

"Minder energie verbruiken betekent natuurlijk ook minder CO2 uitstoot. Verduurzamen van het vastgoed levert daarmee een bijdrage aan de doelstelling om de Gelderse CO2-uitstoot te verminderen met 55% in 2030. De leningen zijn ook voor aanvullende maatregelen op het gebied van circulair bouwen, klimaatadaptatie of biodiversiteit", aldus de provincie.


Provinciale Staten moeten nog over het voorstel beslissen. Daarna wordt de regeling verder uitgewerkt in detail en moet er een fondsbeheerder komen. De verwachting is dat de eerste leningen medio 2023 aangevraagd kunnen worden. Het geld voor dit fonds wordt vrijgemaakt uit het stamkapitaal van de provincie (de zogenaamde NUONgelden)