Ien, de podcast #92 – Oud-wethouder Jan Wijnia kritisch over functioneren ODRN

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN – Oud-wethouder van Nijmegen Jan Wijnia (GroenLinks) kijkt met gemengde gevoelens terug op de manier waarop de Omgevingsdienst Rijk van Nijmegen (ODRN) heeft gefunctioneerd tijdens zijn periode als wethouder. “Zo’n organisatie is niet ingesteld op veel maatschappelijke reuring of politieke discussie”, aldus de wethouder in gesprek met Raymond Janssen. “De ODRN is ook niet ingericht om samen na te denken aan echte oplossingen.”

De ODRN kwam volop in de aandacht te staan toen in 2021 de vervuilende asfaltcentrale van Dura Vermeer veel meer dan toegestaan schadelijke stoffen had uitgestoten. Wijnia was toen nog maar net aangetreden als wethouder, nadat zijn voorganger Harriët Tiemens directeur van de Groene Metropoolregio was geworden. “Ik was net zo verrast als iedereen toen het verzoek kwam om haar op te volgen”, aldus Wijnia. 

Luis in de pels in die periode was klokkenluider Cor Coenrady, die resultaten van metingen rondom de fabriek in het nieuws bracht. “Dura Vermeer had eerst nog een reactie mogen geven op de metingen vóórdat die metingen openbaar zouden worden”, herinnert Wijnia zich. Dat speelde al voordat Wijnia aantrad als wethouder. 

Vertrouwen in lokale politiek

Het was niet de eerste keer dat Wijnia wethouder in Nijmegen was. In de jaren 90 was hij de eerste wethouder van GroenLinks in Nijmegen en ging actief aan de slag met milieubeleid. “Daar heb ik toen ook al veel energie in gestoken”, aldus Wijnia. In zijn tweede termijn in Nijmegen ging een groot deel van zijn tijd naar het dossier Dura Vermeer. Dat die situatie niet bijdraagt aan het vertrouwen in de lokale politiek, snapt Wijnia heel goed. “Ik heb gelijk vanaf dat moment met alle vertegenwoordigers van die zeven wijken gesproken.”

Gelderse veren

Na zijn afscheid als wethouder wordt Wijnia onder meer voorzitter van voetbalvereniging De Trekvogels, maar maakt hij zich ook sterk voor het behoud van veren in de provincie Gelderland. Deze bootdiensten – waarvan er vijftig zijn in Gelderland – zijn financieel afhankelijk van een bijdrage van Provinciale Staten, maar die heeft de afgelopen vier jaar nagelaten met een goede financiële regeling te komen. 

Terugbladeren

Ook Rob Jaspers besteedt in zijn rubriek Terugbladeren aandacht aan de veren in Gelderland en aan de petitie die oproept tot steun voor deze dienst. In de rubriek Terugbladeren herdenkt Rob Jaspers het februaribombardement en immense gevolgen die dit had voor de stad.

Ien, de podcast is te beluisteren via www.iendepodcast.nl