Wiardi Beckman in 1941.
Wiardi Beckman in 1941. Foto: bron IISG

Podcast: Wie was de Nijmegenaar voor wie de Soldaat van Oranje naar Scheveningen kwam?

Algemeen

NIJMEGEN - Op 4 februari is het 119 jaar geleden dat verzetsman, journalist en politicus Herman Wiardi Beckman (Stuuf voor vrienden en familie) in Nijmegen werd geboren. Hij was de man die de Soldaat van Oranje had moeten oppikken op het Scheveningse strand. Op zijn geboortedag is een driedelige podcast reeks gelanceerd waarin wordt stilgestaan bij de vraag: wie was Wiardi Beckman en waarom was hij zo belangrijk?  

Voor de oorlog was sociaaldemocraat Wiardi Beckman het jongste lid van de Eerste Kamer. Tijdens de oorlog was hij lid van de redactie van het illegale Parool. Zijn verzetswerk bleef bij koningin Wilhelmina en de Nederlandse regering in Londen niet onopgemerkt. Zo kwam het dat Erik Hazelhoff Roelfsema (de Soldaat van Oranje) in november 1942 naar het Scheveningse strand voer om Peter Tazelaar af te zetten. Tazelaar moest op zijn beurt in het bezette Nederland twee mannen opsporen en hen een paar dagen later meenemen naar het Scheveningse strand. Daar zouden ze opgepikt worden en naar Engeland varen. Die scenes zijn wereldberoemd geworden in Nederland door de film Soldaat van Oranje. 

Wiardi Beckman was een van die mannen. Hij was in Londen nodig om als minister zitting te nemen in het oorlogskabinet. Maar, wie was Wiardi Beckman en waarom wilde de koningin nu juist hem naar Londen halen? 

Anne-Ruth Groen, historicus en podcastmaker, heeft voor de Oorlogsgravenstichting een driedelige podcastserie gemaakt over Wiardi Beckman. In deel 1 horen we wie Wiardi Beckman was, in het tweede deel staat zijn verzetswerk centraal en tot slot hoe het hem vergaat na zijn mislukte oversteekpoging naar Engeland. Wiardi Beckmans kleinzoon Hidde Halbertsma en Frans Becker, medeauteur van het boek ‘Op verzoek van Hare Majesteit, De oorlog van Wiardi Beckman’ vertellen over zijn leven. 

Memento

In Memento, de podcast van de Oorlogsgravenstichting, hoor je levensverhalen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, de roerige periode erna of tijdens vredesmissies zijn omgekomen en die begraven liggen op erevelden in Nederland of daarbuiten. Ze vertellen het verhaal achter de naam op de steen. Zo ook het verhaal van Wiardi Beckman, die op het Nationaal Ereveld in Loenen begraven ligt.

In Nederland zijn ongeveer 180.000 mensen door de Oorlogsgravenstichting geregistreerd als oorlogsslachtoffers. Mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna. De Oorlogsgravenstichting wil de herinnering aan deze mensen levend houden. Dit doen zij door hun verhalen te verzamelen en door te vertellen en door het onderhouden van de 50.000 Nederlandse Oorlogsgraven overal in de wereld.