Vluchteling op zoek naar Nijmegenaar

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Nijmegen verwelkomt ook in 2023 nieuwkomers. Daarom is Vluchtelingenwerk op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het huidige team van vrijwilligers te komen versterken. 

“Onze dienstverlening begint op het moment dat een statushouder een woning in de gemeente Nijmegen krijgt. Bij verhuizen komt veel kijken. Dat geldt zeker voor vluchtelingen die voor het eerst in een Nederlandse gemeente komen wonen. Dan komen onze maatschappelijke begeleiders in actie!”, aldus VluchtelingenWerk. 

“Als maatschappelijk begeleider coach je statushouders bij de integratie en ondersteun je hen met praktische zaken zoals het aanvragen van toeslagen, inschrijving bij een huisarts en school. Daarin werk je samen met andere partijen in de stad en natuurlijk je collega vrijwilligers.” 

Naast maatschappelijke begeleiding biedt VluchtelingenWerk ook juridische ondersteuning. “Soms vlucht iemand alleen, zonder partner en kinderen, of als minderjarige zonder ouders. Als juridisch begeleider voor gezinshereniging ondersteun je vluchtelingen bij de aanvraagprocedure voor de hereniging met hun gezinsleden. Je informeert en begeleidt ze in de stappen die genomen kunnen worden. Daarbij heb je contact met verschillende instanties zoals de IND of de advocaat. In deze rol kan jouw hulp veel betekenen.” 

Daarnaast kan juridische ondersteuning betekenisvol zijn voor vluchtelingen zonder verblijfsvergunning. “Je begeleidt uitgeprocedeerde vluchtelingen bij hun procedure tot verkrijging van een verblijfsstatus, of in toekomstoriëntatie en informeert over mogelijkheden voor terugkeer naar het land van herkomst. Hierbij is contact met advocaten en andere hulporganisaties in de gemeente.”

Meer informatie

Van vrijwilligers wordt ongeveer 8 uur beschikbaarheid per week gevraagd. Deze uren zijn flexibel inzetbaar. Voor vragen: neem contact op met Anneke van Dooren, tel. 024 - 322 1177 of avandooren@vluchtelingenwerk.nl. Meer info: www.vluchtelingenwerk.nl