Heidi Koren:
Heidi Koren: "Denk out-of-the-box." Foto:

Stadsdichter wil leerlingen met kunstproject ‘aan het klooien’ krijgen

Algemeen

NIJMEGEN - Niet de perfecte kleisculptuur of briljante tekening. Voor de Nijmeegse stadsdichter Heidi Koren is niet het eindproduct maar het maakproces veel interessanter. En waardevoller. Met haar project ‘Een brug dichtbij’ wil zij kinderen in aanraking brengen met kunst. Via de nieuwe website www.ietsmetveren.nl stelt zij ideeën en tips voor kunst-educatie beschikbaar voor leerkrachten werkzaam in het primair onderwijs.

Door Marcel Witlox

“Ik wil kinderen graag in aanraking brengen met kunst maar ik wilde geen lesboek maken. Maar nog belangrijker: ik wil de kinderen de ervaring meegeven van het zelf maken van kunst. Dat ze zelf ervaren wat het is om creatief bezig te zijn. Dat ze van alles uitproberen, vaardigheden ontwikkelen en trainen, hun talent aanspreken, slagen, mislukken en op hun bek gaan”, aldus Koren.

Om leerkrachten in het basisonderwijs (maar ook PABO-studenten én ouders) te ondersteunen bij kunsteducatie, heeft ze samen met Bibliotheek Gelderland Zuid en vijf kunstvakdocenten een project opgezet rondom het thema de Brug.

Vallen en opstaan

Ze koos dus niet voor een lesboek maar voor het ontwikkelen van een website vol filmpjes en foto’s. Die website biedt geen kant-en-klare lessen. Koren wil leerkrachten (en ouders) handvatten geven en inspireren bij het geven van kunsteducatie. “Vallen en opstaan zijn alle twee belangrijk en leerzaam. Niet alleen in het creatief maakproces maar in het hele leven. Veel belangrijker dan het eindproduct. Het ‘geklooi’ is belangrijker dan de uitkomst.”

“Leerkrachten zijn vaak nog te gefocust op een meetbaar eindresultaat. Een product dat moet worden gewaardeerd met een cijfer. Er is te weinig oog voor het creatieve maakproces. Op de website vertellen vijf vakdocenten (een architect, dichter, tekenaar, beeldend kunstenaar en fotograaf) met een filmpje in vijf minuten wat ze doen, hoe hun maakproces verloopt en wat hen inspireert. Er zijn aparte filmpjes voor de onder- en bovenbouw”, aldus Koren.

“Je moet ‘out-of-the-box durven denken”, vindt Koren. “Zo ligt bij de dichter niet meteen de nadruk op rijm en foutloos schrijven maar over wat je bijvoorbeeld ziet, hoort en voelt als je over een brug loopt. Dat is een andere manier van werken en een andere gedachtegang dan gebruikelijk. Daarna komt het rijmen pas aan bod.”

Boekenpakket

De bibliotheek Gelderland Zuid heeft een boekenpakket samengesteld bestaande uit 25 boeken die iets met het thema De Brug en vijf verschillende kunstdisciplines te maken hebben. Dat pakket kunnen de scholen huren.

Waarom heet het project ‘Een brug dichtbij’? ”Wie Nijmegen zegt, zegt bruggen. Weet je dat Nijmegen in totaal zo’n 227 bruggen telt? Maar het project is zeker niet alleen gericht op Nijmegen. Ook bijvoorbeeld Arnhem heeft iets met bruggen.”  

Zaterdag 25 februari gaat de website www.ietsmetveren.nl online. “Het is mijn grote wens om uiteindelijk op die website meerdere projecten te presenteren. Steeds met andere docenten en andere disciplines. Dat het uitgroeit tot een expertisecentrum dat scholen en leerkrachten tools geeft voor uitdagend kunstonderwijs.”