Artist impression maisonnettes Meijhorst. (Illustratie: Talis)
Artist impression maisonnettes Meijhorst. (Illustratie: Talis) Foto: Talis

Bewoners stemmen in met plannen van Talis

Verduurzaming maisonnettes Meijhorst

NIJMEGEN - Talis gaat de komende jaren fors investeren in de maisonnettes Meijhorst. In de wijk is voldoende draagvlak gehaald voor het onderhoud en de verduurzaming van de 192 huurwoningen. 

Zo gaan de woningen naar energielabel A en B, wordt de uitstraling verbeterd en wordt het nodige onderhoud uitgevoerd. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren, was minimaal 70% akkoord van de bewoners nodig. 

"Het is goed om ook vanuit de bewoners de bevestiging te krijgen dat zij achter de plannen staan", aldus Margje Lubbers, bestuurder bij Talis. "Met het onderhoudsplan zorgen we ervoor dat de bewoners ook de komende jaren weer prettig en met plezier kunnen wonen." 

Verbeteren binnenklimaat

"Een goed binnenklimaat is belangrijk om prettig te kunnen wonen. Daar waren klachten over. Door onder andere het aanbrengen van extra isolatie en ventilatiemiddelen en het versterken van de tochtwering bij de voor- en achterdeur verbetert Talis het binnenklimaat. En worden de schimmel-, vocht- en tochtproblemen aangepakt. Naast aanpassingen in de woningen zelf, geeft Talis ook informatie aan bewoners over hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een goed binnenklimaat", aldus Talis. 

Verduurzamen

Bij het onderhoud investeert Talis ook in duurzaamheid zoals het aanbrengen van isolatie. "Dit draagt bij aan de betaalbaarheid van de woningen en een duurzamere toekomst. Het onderhoud zorgt dan ook voor een forse stap in het energielabel van de woningen. De woningen, die nu energielabel D en E hebben, krijgen na het onderhoud energielabel A en B."

Samen met bewoners

Tijdens bewonersbijeenkomsten hebben de bewoners waardevolle wensen en ideeën ingebracht. Een groot aantal wensen is meegenomen in de plannen. Ook de komende periode kijkt Talis samen met de bewonersprojectgroep naar de uitwerking van de plannen. Daarnaast gaat Talis met bewoners en gemeente in gesprek over de woon- en leefomgeving. Hierbij wordt ook gekeken naar oplossingen voor de aanpak van afval in de wijk. 

Planning

De verwachting is dat aan het begin van het tweede kwartaal van 2023 gestart wordt met het onderhoud, zodra alle ontheffing- en vergunningsprocessen doorlopen zijn. Samenwerkingspartner Quadrant voert het onderhoud uit.