Nijmegen in Dialoog

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Nijmegen in Dialoog wil stadsgenoten die elkaar niet vanzelf tegenkomen met elkaar in contact brengen over onderwerpen die in hun dagelijks leven belangrijk voor hen zijn. Bij voorkeur in de eigen buurt van de deelnemers.

Nijmegen in Dialoog is een project van Huis van Compassie Nijmegen. Het eind 2020 gestarte project wordt (financieel) gesteund door de gemeente Nijmegen. Doel van het project is het organiseren van waardevolle ontmoetingen tussen allerlei Nijmegenaren.

Bij de gesprekken in kleine groepjes worden persoonlijke ervaringen rondom een thema gedeeld, dromen en acties uitgesproken. Deelnemers luisteren naar elkaar, proberen elkaar te begrijpen en respecteren elkaars standpunten. De dialogen worden begeleid door getrainde vrijwilligers. Wat besproken wordt is vertrouwelijk.

Spierpijn

Ineke coördineert het programma Nijmegen in Dialoog en heeft meerdere dialogen begeleid. “Als je de sfeer goed neerzet, reageren mensen op elkaar. Ze zijn oprecht geïnteresseerd. In het begin kreeg ik een paar keer bijna spierpijn van het glimlachen. Het is geweldig wat mensen allemaal vertellen. Het zijn verhalen die ze misschien nog nooit met anderen hebben gedeeld. Mensen luisteren naar elkaar, en leren zo elkaars leven kennen.”

Een deelnemer omschrijft haar ervaringen als volgt: “De eerste keer vond ik best spannend om aan een dialoog mee te doen. Maar dat gevoel was snel weg. Ook vanwege het feit dat de waarderende methode gebruikt wordt bij de dialogen. Thema’s worden positief verwoord. Voorbeeld: we bespraken niet uitsluiten maar erbij horen. Het waren fijne en inspirerende bijeenkomsten. Het is interessant om met andere mensen in contact te komen en te horen hoe men zaken anders kan beleven en voelen.”

Op www.huisvancompassienijmegen.nl staan de data van de dialogen en locaties. Ook vind je meer informatie over Nijmegen in Dialoog. Je kan ook mailen naar ineke@huisvancompassienijmegen.nl.