Symposium ‘UNIEK Talent: kwaliteiten van autisme’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Stichting UNIT Academie bestaat 15 jaar en viert dat met een symposium in de Lindenberg in Nijmegen op 31 maart. Onderwerp: ‘UNIEK Talent: kwaliteiten van autisme’.  

“Autisme wordt veel te vaak gezien als iets negatiefs. Als een klinische diagnose die met veel stigma gepaard gaat en vooral geassocieerd wordt met beperkingen. Ten onrechte, als je het ons vraagt! Binnen onze stichting en daarbuiten zien wij al 15 jaar hoe de unieke manier waarop autistische breinen bedraad zijn, er juist voor zorgt dat mensen met autisme bijzondere talenten ontwikkelen die van grote waarde kunnen zijn voor de directe omgeving en voor de maatschappij als geheel”, aldus Stichting UNIT.

“In ons symposium zetten wij de kwaliteiten van autisme centraal en laten wij zien hoe je deze bijzondere breinen tot hun recht kunt laten komen.” 

Tickets kosten 20 euro en zijn te koop via www.delindenberg.com of www.unitacademie.nl

Sprekers

Annelies Spek is als psycholoog gepromoveerd op autisme bij volwassenen en publiceerde onder andere over talen van mensen met een autismespectrumstoornis. In haar lezing laat zij zien welke specifieke talenten vaker lijken voor te komen bij mensen met autisme, hoe deze te herkennen en te stimuleren.

Judith Visser is literair schrijfster en ervaringsdeskundige op het gebied van autismespectrumstoornissen (ASS). Sinds zij op volwassen leeftijd de diagnose autisme kreeg, is zij ook over haar eigen ervaringen met autisme gaan spreken en schrijven. Zij schreef twee succesvolle boeken over opgroeien met autisme (Zondagskind) en over het leven als jongvolwassene met autisme (Zondagsleven). In haar lezing geeft Judith een inkijkje in wat autisme voor haar betekent, en welke weg zij heeft bewandeld om haar autisme uiteindelijk als kwaliteit in te zetten in haar schrijverschap en persoonlijke leven.

Marteijn is tekenaar en worldbuilder en als deelnemer betrokken bij het UNIT Atelier. Tijdens het symposium zal zijn met de hand getekende animatie getoond worden en deelt Marteijn iets over zijn kunstenaarschap en zijn ervaringen met het UNIT Atelier.

Saskia Schepers en Arnout Nederpelt laten in hun lezing zien hoe de kwaliteiten van autisme het beste tot bloei komen op de werkvloer. Arnout is werkzaam bij ASML en zet zich vanuit zijn ervaringsdeskundigheid met ASS binnen en buiten ASML in voor meer kennis over neurodiversiteit op de werkvloer. Saskia Schepers zet zich als organisatiewetenschapper met jarenlange HR-ervaring in om neurodiversiteit op de kaart te zetten. Zij is beleidsmedewerker neurodiversiteit bij ABN-AMRO en zal vooral een beeld scheppen van wat je als werkgever op beleids- en managementniveau kan realiseren om neurodiversiteit de ruimte te geven binnen jouw organisatie.

Gedurende de middag zal onze host Hugo Borst (galeriehouder in Rotterdam, gespecialiseerd in outsider art) verschillende malen in gesprek gaan met onze sprekers.

Het programma wordt feestelijk afgesloten met cabaret van Robin Bleeker. Hij is dichter, liedschrijver en cabaretier. Van 2019 tot 2022 was hij de stadsdichter van Deventer. Robin is een bedachtzame eenling die continu laveert tussen inzoomen en afstand nemen om scherp te kunnen blijven zien.

Uiteraard is er op en rondom het podium kunst te zien van deelnemers van het UNIT Atelier.

Het programma start om 13.00 met een inloop met koffie en thee en duurt tot 17.00. Er is een pauze met koffie en thee en na afloop is er de mogelijkheid om na te praten tijdens een borrel (op eigen kosten).