Coördinator Sandra Voss in de uitgifte van de Kledingbank Nijmegen e.o.
Coördinator Sandra Voss in de uitgifte van de Kledingbank Nijmegen e.o. Foto:

Kledingbank Nijmegen e.o. voorziet in een groeiende behoefte

Algemeen

NIJMEGEN - Een dak boven je hoofd, voedsel en kleding. Zie hier de basisbehoeften van een mens. Maar kleding is voor veel mensen niet meer te betalen en lijkt welhaast een ‘luxe’. Kledingbank Nijmegen e.o. ziet het aantal mensen dat een beroep doet op de Kledingbank gestaag stijgen. “Vorig jaar klopten al 2435 klanten uit Nijmegen en regio bij ons aan voor hulp. We hebben onze openingstijden moeten verruimen van vier naar vijf dagen per week”, weet coördinator Sandra Voss.

Door Marcel Witlox

“Mensen komen via verwijzers bij ons terecht. Denk dan aan de Voedselbank maar bijvoorbeeld ook aan het Leger des Heils of via het AZC. Ze kunnen zich dan telefonisch bij ons melden en met een verwijsbrief op zak een bezoek brengen aan onze uitgifte. Dat gaat altijd op afspraak! We hebben inmiddels een wachtlijst.” 

Voss spreekt nadrukkelijk over uitgifte en niet over winkel. “We zijn geen winkel want onze klanten kopen hier niets en geven dus geen geld uit. De kleding mogen ze gratis meenemen.” 

“We stellen wel voor vrouwen, mannen en kinderen een standaardpakket samen en dan mogen ze zelf tussen de rekken snuffelen op zoek naar een kledingstuk naar hun eigen smaak en maat.” Klanten mogen twee keer per jaar langskomen. Bijvoorbeeld voor een winter- of zomerpakket. Naast kleding en schoeisel worden ook accessoires, tassen, sieraden, sjaals maar ook sportkleding, beddengoed en luierbroekjes aangeboden. Sinds kort ook gratis maandverband.

“We krijgen onze kleding via donaties van particulieren en soms ook van ondernemers. Alles wordt door onze vrijwilligers uitgezocht en gesorteerd. Materiaal dat versleten is en niet in de winkel belandt, wordt opgehaald. Daar krijgen wij per kilo een bepaald bedrag voor en met dat geld schaffen wij ondergoed en sokken aan. Dat krijgen de mensen dus altijd nieuw aangeboden.” 

“Wat wij doen is een vorm van recycling. Kleding krijgt een tweede leven. En wij geven zelf ook door. Bijvoorbeeld lakens die niet meer mooi zijn, geven wij aan de Dierenambulance of we leveren spullen aan Stichting Straatmensen.” 

Vrijwilligers

Voss merkt dat de klanten het zeer op prijsstellen dat ze terecht kunnen bij een voorziening als de Kledingbank “Je kunt bij ons echt spreken van een win-win situatie, want de dankbaarheid van de klanten geeft ons als vrijwilligers veel voldoening.” Die groep vrijwilligers bestaat momenteel uit zo’n 55 personen. En ook hier blijkt de maatschappelijke functie van de Kledingbank want onder die vrijwilligers ook mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. “Helpende handjes zijn altijd welkom. Zeker voor het sorteerwerk. En ook mannen mogen reageren hoor!”  

Kledingbank Nijmegen e.o. aan de Winkelsteegseweg 144 in Nijmegen is bereikbaar via het nieuwe telefoonnummer 06-53818945 of stuur een email naar info@kledingbanknijmegen.nl. Meer info op www.kledingbanknijmegen.nl