Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Een bewegende puzzel

Nog altijd zijn velen wereldwijd op de vlucht voor oorlog, onvrijheid en natuurrampen in hun thuisland. De vraag van de minister aan gemeenten om nog eens 19.000 extra opvangplekken te regelen, kwam daarom voor mij niet geheel onverwacht. 

In het aanmeldcentrum in Ter Apel is geen plek voor al die mensen die in Nederland asiel willen aanvragen. Ook moeten verschillende steden en dorpen inmiddels hun tijdelijk gecreëerde noodopvanglocaties weer sluiten. Iemand omschreef de situatie in ons land eens treffend als de ‘lappendeken van de vluchtelingenopvang’. Momenteel zijn we oude en nieuwe gaten in die deken aan het dichten. Steeds tijdelijk, op weer nieuwe plekken. Het is inmiddels een ingewikkelde, bewegende puzzel die we alleen gezamenlijk kunnen leggen. 

Als tiende grootste gemeente van ons land nemen we hierin onze verantwoordelijkheid. We richten samen met het COA half april een nieuwe, grotere noodopvanglocatie in op sportpark Winkelsteeg. Tot 1 november 2023 is daar een bed, eten en een warme douche voor 1200 mensen. In Ter Apel melden zich vooral alleenreizende mannen, maar ook vrouwen en gezinnen met kinderen. 

Mensen slapen op Winkelsteeg in stapelbedden in 6 verwarmde paviljoens voor 160 personen. Ook komen er 50 ‘huisjes’ (zonder eigen keuken en badkamer) voor 4 of 6 personen. Daar hebben ouders met kinderen wat meer rust. 

'Laten we samen 
zorgen dat mensen in nood zich welkom voelen'

Dit keer dus geen opvang in Heumensoord, want dat is een uiterst natuur- en milieugevoelige locatie. Bovendien kunnen we op het sportpark sneller opbouwen, daar zijn stroom en water bijvoorbeeld al aanwezig. SV Hatert kan er overigens blijven doorvoetballen. 
Ideaal is het allemaal niet. Steeds op stel en sprong opvanglocaties openen en beheren vraagt ook veel van onze gemeente. We raken er meer ervaren in, maar het geeft druk. En dit is niet waar onze ambtenaren voor zijn, er blijft ander werk liggen. Overigens gaat de noodopvang in de manege in Brakkenstein half april sluiten. We hebben onze medewerkers hard nodig op de locatie Winkelsteeg. De tijdelijke bewoners verhuizen mee.

Dit alles vraagt niet alleen iets van onze medewerkers, het vraagt ook veel van mensen in de stad. Dat beseffen wij als gemeentebestuur heel goed. Ik wil daarom de buurtbewoners van Brakkenstein en iedereen die vrijwillig of beroepsmatig heeft geholpen, hartelijk danken. Mede dankzij begrip en steun van de buurt is het verblijf van de mensen daar goed verlopen. Ik hoop ook op steun van de Nijmegenaren die rondom de nieuwe opvang wonen en werken. Laten we samen zorgen dat deze mensen in nood zich ook daar welkom voelen.
Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl