Wethouder Jean Paul Broeren en Melissa Kars van Dar nemen de luiercontainer in de Pijlpuntstraat 1 in Lent in gebruik. (Foto: Dar)
Wethouder Jean Paul Broeren en Melissa Kars van Dar nemen de luiercontainer in de Pijlpuntstraat 1 in Lent in gebruik. (Foto: Dar) Foto:

Luiercontainers in Nijmegen officieel in gebruik genomen

'Zo kunnen we meer afval gebruiken als grondstof'

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen en Dar zorgen graag samen met inwoners voor minder restafval. "Hoe beter inwoners hun afval scheiden, hoe minder restafval we overhouden. Inwoners van de gemeente Nijmegen scheiden hun afval al goed. Dit kunnen zij sinds 1 maart nog verder verbeteren met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. Zo kunnen we weer meer afval gebruiken als grondstof", aldus Dar. 

Als startsein namen wethouder Jean Paul Broeren van de gemeente Nijmegen en Melissa Kars van Dar de luiercontainer in de Pijlpuntstraat 1 in Lent in gebruik. 

Trots

Broeren: “Als gemeente zijn we trots dat de inwoners van Nijmegen de afgelopen jaren goed scoren op het gescheiden inzamelen van afval. Bewoners kunnen nu bij speciale containers luiers en incontinentiemateriaal gratis weggooien. Het is mooi dat we nu weer een extra stap kunnen zetten in het scheiden van afval in Nijmegen.” 

Fris huis

Ook inwoners zijn blij met de komst van de speciale luiercontainer. Inwoner Kiki van Alst uit Lent: “We vinden het superfijn dat wij luiers nu apart kunnen scheiden. Zo zit onze restafvalzak minder snel vol en besparen we geld. Daarnaast kunnen we nu zelf bepalen wanneer we de luiers wegbrengen. Dit zorgt voor een fris huis. En het scheiden van luiers is natuurlijk goed voor het milieu en de toekomst voor onze kinderen”, aldus een enthousiaste inwoner.
Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken inwoners speciale zakken. Deze gratis zakken kunnen zij op verschillende locaties halen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal. Twijfel of iets wel of niet in de luierzak mag? Kijk op www.dar.nl/luiers of in de afvalwegwijzer in de Dar-app.

Afvalpas 

Volle luierzakken brengen inwoners naar een speciale luiercontainer. Deze staan op verschillende plekken in de gemeente Nijmegen. Inwoners bepalen zelf wanneer ze een volle luierzak naar de luiercontainer brengen. 

Om de luiercontainer te openen, dienen inwoners van de gemeente Nijmegen een afvalpas te gebruiken. Maar vanwege technische problemen kan tijdelijk iedereen de luiercontainers openen, ook zónder afvalpas. Dar en de gemeente Nijmegen werken er samen aan dat de containers binnenkort alleen gratis te openen zijn mét afvalpas. "Omdat de gemeente Nijmegen en Dar het belangrijk vinden dat inwoners vanaf 1 maart luiers en incontinentiemateriaal kunnen scheiden, zijn de containers nu tijdelijk te openen zonder afvalpas."

Afval als grondstof 

Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. 

Energiewinning

Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. "Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!"

Meer weten? www.dar.nl/luiers


Expositie brons 
en weefobjecten

PERSINGEN - Beeldend kunstenaars Anneke Kersten (weven), Roos Cox (weven) en Hanneke van den Bergh (brons) exposeren zaterdag 18 en zondag 19 maart in het Kerkje van Persingen. Beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur 

De weefvriendschap van de twee weefkunstenaars bestaat reeds 35 jaar. Hun weefkunst laat de veelzijdigheid van het weven zien door toepassing van weeftechnieken en gebruik van verschillende materialen, zoals koperdraad, papiergaren en paardenhaar. Kleur en vorm geven de verbeelding weer van hun inspiraties. De mensfiguren in brons tonen een oerkracht in beweging.

Hardlopen

MALDEN -  LOL Malden start maart een beginnerscursus hardlopen. Woensdag 15 maart is er van 19.00 tot 20.30 uur een vrijblijvende kennismakingsbijeenkomst aan de Lierseweg 2 in Malden. Die avond is na een introductie de eerste korte training. Bevalt het goed? Dan kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Kosten zijn 65 euro. Voor aanmelden of meer informatie: tel. 06-40 712 067 of leden@lolmalden.nl of www.lolmalden.nl.

Keizer Karel Go Toernooi 2023

NIJMEGEN -  In de Ark van Oost aan de Cipresstraat 154 in Nijmegen heeft zaterdag 18 en zondag 19 maart het Keizer Karel Go Toernooi 2023 plaats. Het toernooi bestaat uit 5 ronden McMahon. Het is mogelijk om alleen zaterdag of zondag mee te doen. De bedenktijd bedraagt 60 minuten. Het programma is als volgt: zaterdag 18 maart 10.30-11.30 uur aanmelding; 12.00-14.30 uur ronde 1 en 14.45-17.00 uur ronde 2. Zondag 19 maart 10.00-12.30 uur ronde 3; 12.45-15.15 uur ronde 4; 15.30-17.45 uur ronde 5 en om 17.45 uur prijsuitreiking. Voorinschrijving via keizerkarel@nijmeegsegoclub.nl

Open Tuinen Weekend

NIJMEGEN - Bent u een enthousiaste tuinierder en wilt u uw trots met anderen delen? Geef u op voor het Open Tuinen Weekend van Groei & Bloei. Dat weekend is op 17 en 18 juni van 11.00 tot 17.00 uur. "Wij zoeken tuinen, groot of klein, moes- of siertuin, waarbij duidelijk is dat er met hart en ziel getuinierd wordt. Wij hebben tuinen die ieder jaar opnieuw weer meedoen, omdat het zo goed bevalt. Maar nieuwe tuinen zijn altijd welkom, zodat het verrassend blijft voor onze bezoekers!" Voor aanmelden of meer informatie: info@nijmegen.groei. Aanmelden kan tot 1 april en u hoeft geen lid van Groei & Bloei te zijn.