Heftige buien zorgen voor wateroverlast.
Heftige buien zorgen voor wateroverlast. Foto:

Waarom is uw stem voor het waterschap belangrijk?

AWP voor water, klimaat en natuur

NIJMEGEN - In het verleden waren de taken van het waterschap beperkt tot waterafvoeren, water zuiveren en dijken beheren. Die taken zijn de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid, want door de intensivering van het grondgebruik (woningbouw, landbouw en natuur) is het waterbeheer steeds complexer geworden.

Het klimaat is veel grilliger geworden met droge zomers en heftige buien die wateroverlast veroorzaken. Het hoge water kwam eerder vooral in de winter voor, nu zien we ook in de zomer extreme hoosbuien met overstromingen tot gevolg. 

"Door ons intensieve grondgebruik gaat ook de waterkwaliteit achteruit. Veel wateren in het rivierengebied voldoet niet aan de geldende kwaliteitseisen. Dat komt deels door de agrarische sector (meststoffen en bestrijdingsmiddelen), maar ook onze manier van leven zorgt voor een slechtere waterkwaliteit", aldus AWP. 

"Wij gebruiken steeds meer producten die in het afvalwater terecht komen (schoonmaakmiddelen, chloor, microplastics in tandpasta), maar ook medicijnresten. Deze stoffen komen in het grondwater, waardoor ons drinkwater wordt verontreinigd. Kortom de taken van het waterschap zijn sterk uitgebreid en gaat alle inwoners aan."

"De waterschapsbelasting wordt berekend via de WOZ-waarde van de huizen en bedrijfspanden. De WOZ-waarde van huizen is de afgelopen 10 jaar verdubbeld, die voor bedrijfspanden gelijk gebleven, met als gevolg hogere lasten voor bewoners. Dat moet eerlijker."

De zuiveringslasten voor gezinnen wordt standaard bepaald, het maakt niet uit of je veel of weinig water verbruikt. De heffing moet afhankelijk worden van het waterverbruik van een gezin. Daarmee hebben de bewoners invloed op de hoogte van de heffing.

De droogte veroorzaakt veel schade aan de natuur. Veel oude bomen sterven door te lage grondwaterstanden. Het water vasthouden en infiltreren in de bodem is een oplossing om de schade aan onze leefomgeving te beperken.

"Het waterschap heeft een deskundig bestuur nodig. Met uw stem op AWP voor water, klimaat en natuur komen onze ervaren en deskundige kandidaten in het bestuur."