Theo Spek.
Theo Spek. Foto: Theo Spek

De geschiedenis van het Veluws landschap

NIJMEGEN - GEA(geologie)-kring Arnhem/Nijmegen verzorgt dinsdag 14 maart een lezing met als titel: ‘Landschapsbiografie van de Veluwe: de rijkgelaagde geschiedenis van een eeuwenoud cultuurlandschap’. Spreker is Theo Spek, hoogleraar Landschapsgeschiedenis en hoofd van het Kenniscentrum Landschap bij de Rijksuniversiteit Groningen. 

De lezing vindt plaats in het parochiehuis van de Antonius van Paduakerk aan de Van Slichtenhorststraat 81 in Nijmegen. Aanvang 20.00 uur. Entree 5,00 euro (geen pin). Meer informatie: geakringan@gmail.com of tel. 024 - 3228073.

De Veluwe is al decennia lang een van de meest geliefde natuurgebieden van ons land. Reeds in de prehistorie oefent de mens invloed uit op dit landschap. Het begint in de prehistorie met jagers-verzamelaars en vroege boeren die het boslandschap uit die tijd naar hun hand zetten. Ook in de Middeleeuwen is de invloed van de mens op het landschap immens, onder meer vanwege de grootschalige ijzerproductie waarvoor grote hoeveelheden houtskool nodig waren. In diezelfde periode werd de grondslag gelegd voor het historische cultuurlandschap van de Veluwe met zijn zanddorpen, oude engen, malebossen, heidevelden en stuifzanden.

Wat hebben onderzoekers de afgelopen decennia voor ontdekkingen gedaan over al deze onderwerpen? En hoe kunnen we deze vroegere ontwikkelingen nog aflezen aan het landschap van nu? Dat zijn vragen waarop antwoorden komen.

Prof. dr. ir. Theo Spek is naast hoogleraar Landschapsgeschiedenis en hoofd Kenniscentrum Landschap o.a. lid van de Raad van Toezicht van Nationaal Park De Hoge Veluwe.