Afbeelding
Foto:
Column van de burgemeester

Praat samen over de grens

Algemeen

Vorig jaar werd in de gemeenteraad aandacht gevraagd voor een belangrijk onderwerp: meisjes en vrouwen worden te vaak vervelend aangesproken, nagefloten of zelfs lastiggevallen op straat door mannen. 

Niet uniek voor Nijmegen, maar voor wie het meemaakt erg vervelend of zelfs beangstigend. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op straat in een vrije stad als de onze. Ook in het donker, ook als je in je eentje naar huis fietst. Hoe je eruitziet, wat voor kleding je ook draagt of van wie je houdt: de stad is van ons allemaal. Niemand heeft het recht om anderen zich onprettig te laten voelen.

Maar er rust een taboe op om iemand aan te spreken op intimiderend gedrag. Vrouwen die er wat van zeggen, ‘moeten zich niet aanstellen’. Mannen onder elkaar vinden het soms stoer of grappig, en zo niet, dan spreken ze elkaar er niet gauw op aan. Dat moet anders. Daarom vragen wij vanaf deze week aandacht voor straatintimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat doen we nu met een campagne die specifiek gericht is op hoe mannen zich gedragen tegenover vrouwen. Maar uiteraard hebben we ook aandacht voor de vrijheid en veiligheid van ieder ander, bijvoorbeeld in ons diversiteitsbeleid.

Een groep Nijmeegse mannen van verschillende leeftijden en achtergronden is hierover in gesprek gegaan. Want dit gedrag is echt niet voorbehouden aan de jeugd. In die gesprekken kwam van alles voorbij: groepsdruk, omgeving, cultuur, opvoeding, opvattingen over mannelijkheid. 

De gesprekken tussen vier van deze mannen, Perry Ubeda, Daan Disveld, Roché Nieuwendam en Tobias van Keulen, zijn opgenomen in podcasts. Hun openheid vind ik moedig en leerzaam. Wij mannen, jong en oud, moeten vaker stilstaan bij hoe onze woorden en gedrag overkomen bij vrouwen. Hoe zijn wij eigenlijk in onze vriendengroep als het om vrouwen gaat? Wat doen en zeggen we tegen (en over) vrouwen in de kroeg, in de kleedkamer, op de studentenvereniging of op het werk?

Deze campagne wijst bewust niet met de beschuldigende vinger. Natuurlijk moeten jongens en mannen aangesproken worden als ze over de grens gaan, soms ook bestraft worden voor hun gedrag. Maar dat op zich doorbreekt geen patroon. Het gesprek met elkaar aangaan is minstens zo belangrijk. En dat wil deze campagne bereiken. 

De mannen vonden het eigenlijk wel bevrijdend om het taboe te doorbreken en erover te praten als mannen onder elkaar. Je kunt je vrienden best aanspreken op hun gedrag zonder dat dat vervelend is. De meesten overschrijden niet expres de grenzen van een ander. We hebben allemaal wel iets te leren en te verbeteren. Praat samen over de grens, zo heet de campagne, en dat is dan ook mijn oproep!

Kijk op nijmegen.nl/overdegrens voor podcasts, video’s en tips.