Vera en Fernande. (Foto: WDR/Melanie Grande)
Vera en Fernande. (Foto: WDR/Melanie Grande) Foto: WDR/Melanie Grande

'We hopen in 2023 meer mensen met een laag inkomen te bereiken'

Nijmeegse tuinders pakken gezondheidskloof aan

NIJMEGEN - De tuinders van Het Heerlijke Land bij Nijmegen hebben een ambitieus doel: ongelijkheid aanpakken met verse groenten. Sinds de overname in januari 2022 telen Vera en Fernande onbespoten groenten op een hectare land van Landgoed Grootstal. Zo’n 200 verschillende gewassen, ruime keuze aan kruiden, aardbeien en kleinfruit voor zo’n 175 oogsters. Deze worden verkocht via plukabonnementen. De prijs? "Die mogen oogstdeelnemers zelf bepalen."  

Vera en Fernande willen met hun tuin bijdragen aan klimaat en biodiversiteit. "Door onze manier van telen – veel variatie, zo min mogelijk grondbewerking, zonder bestrijdingsmiddelen en zonder fossiele brandstoffen – herstellen we het leven in en op de bodem. Dit zorgt niet alleen voor vitale gewassen maar ook voor een goede waterhuishouding en nutriënten kringloop", legt Vera uit. 

Maar naast ecologische doelen hebben de tuinders ook ambitieuze socio-economische doelen. Fernande: "We hopen in 2023 meer mensen met een laag inkomen te bereiken. Gezond, lokaal en vers is een mooie leus maar blijft vaak onbereikbaar voor sociale minima. Terwijl gezondheid juist een aandachtspunt is. Er wordt zelfs over een ‘gezondheidskloof’ gesproken."  

Solidaire bijdrage 

Deze gezondheidskloof wordt aangepakt door met een ‘solidaire bijdrage’ te werken. "Deelnemers kunnen van eind april tot december wekelijks verse groenten oogsten, waarvoor ze aan het begin van het jaar een bijdrage betalen."

"De hoogte van de bijdrage kunnen oogsters zelf bepalen. We hebben een minimumbedrag van 178 euro om de kosten van de tuin te dekken. Wat er bovenop komt gaat naar het salaris van de tuinders. Want voor een duurzame onderneming moeten we zelf ook een leefbaar loon verdienen." 

Tot nu toe ligt de gemiddelde bijdrage hoog genoeg zodat tuinders tenminste het minimumloon verdienen en er ruimte is voor mensen die minder te besteden hebben. Mocht de drempel van 178 euro te hoog zijn, dan kan de Meedoenregeling van Gemeente Nijmegen of het Heumenstegoed worden ingezet.

Bruggen bouwen

Naast het belang van gezonde bodem en voeding gaat het bij Het Heerlijke Land ook om de gemeenschap. "De kloof tussen arm en rijk heeft negatieve impact op de maatschappij, liet een overheidsrapport onlangs nog zien", aldus Fernande. "Door mensen uit verschillende wijken en socio-culturele groepen te betrekken hopen we bruggen te bouwen in de lokale gemeenschap. Samen groenten oogsten, dat verbindt. In de supermarkt loop je langs elkaar heen, maar hier maken mensen al snel een praatje. Om recepten uit te wisselen bijvoorbeeld, of om te vragen hoe je palmkool moet oogsten. Bovendien, genieten van de buitenlucht en deze mooie plek op Landgoed Grootstal willen we toegankelijk maken voor iedereen."

Meer informatie

Voor meer informatie en om je aan te melden, ga naar de website www.hetheerlijkeland.nl of stuur een email naar hetheerlijkeland@gmail.com. Of kom langs op een Open Dag op 25 maart, 10 april of 14 mei van 12.00 tot 16.00 uur.