Lezing ‘Troje is nooit veroverd!’

Algemeen

NIJMEGEN - Floris Overduin, vertaler en universitair docent Grieks aan de Radboud Universiteit, verzorgt dinsdag 28 maart een lezing over zijn nieuwe vertaling ‘Troje is nooit veroverd!’. De lezing in Dekker v.d. Vegt Boekverkopers in Nijmegen start om 19.30 uur. Vrij entree. Graag aanmelden voor het evenement via info@dekkervdvegt.nl of 024-3020130.

De Trojaanse oorlog is een van de beroemdste verhalen ter wereld, opgetekend door de Griekse dichter Homerus. In zijn beroemde heldendicht Ilias veroveren Griekse helden en koningen de stad Troje. Maar is het echt zo gebeurd als Homerus vertelt? Daar werd in de tijd van de Grieken en Romeinen al kritisch over nagedacht. 

In zijn elfde redevoering gaat Dio van Prusa, de grootste Griekse redenaar van zijn tijd, regelrecht in tegen alles wat Homerus ons over de Trojaanse oorlog vertelt. De waarheid moet nu aan het licht komen: niet de Grieken, maar de Trojanen hebben de oorlog gewonnen! Overduin legt uit hoe dit antieke werk een voorbeeldige beschuldiging van fake news is: een actueel thema, beschouwd vanuit de antieke literatuurkritiek.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de afdeling Nijmegen-Arnhem van het Nederlands Klassiek Verbond, de vereniging voor iedereen met interesse in de klassieke oudheid. Voor meer info: zie agenda op nederlandsklassiekverbond.nl