De Nijmeegse avonturier Jan Fokke Oosterhof op reis.
De Nijmeegse avonturier Jan Fokke Oosterhof op reis. Foto:

Nijmeegse avonturier gaat jeugddromen waarmaken

NIJMEGEN - Ultrasporter en avonturier Jan Fokke Oosterhof uit Nijmegen gaat vier maanden lang in Schotland al rennend 282 bergen van meer dan 914 meter beklimmen.  

"Ik heb mijn hele leven al iets met het woord ‘dromen’. Dromen zijn fascinerend, een wenkend perspectief, mijn bloed gaat er sneller van stromen."

"Sinds 2006 ben ik nog bewuster mijn dromen aan het realiseren omdat mijn moeder toen (te vroeg) overleed aan kanker. Ik heb ervan geleerd dat je geen slachtoffer van uitgesteld geluk moet worden. Aldus besloot ik avonturier te worden." 

Poolreiziger

"Nog geen negen maanden na het overlijden trok ik met een vriend over de Groenlandse ijskap. Ik was daarvoor een hardloper en je kon me vinden op de Zevenheuvelenloop en de Bruggenloop, maar in negen maanden waren we erin geslaagd poolreiziger te worden." 

"Mijn tweede droom was de Marathon des Sables, door de organisatie betiteld als de toughest footrace on earth. In 2018 finishte ik in deze zevendaagse etappewedstrijd door de Marokkaanse Sahara. Met 50 graden was het aangenaam warm, vooral tijdens de vierde etappe van 87 kilometer." 

Na corona ging zijn derde droom in vervulling: deelnemen aan een hardlooptocht in ruim 100 dagen over 5.090 kilometer en door 10 landen naar Santiago. Het was het mooiste avontuur tot nu toe." 

Munro's 

"Nu sta ik op het punt om mijn vierde jeugddroom te laten uitkomen. Op 27 maart vertrek ik naar Schotland om rennend 282 Munro’s (bergen van meer dan 3.000 voet, 914 meter) te gaan beklimmen. Een hardlooptocht van ongeveer 4.500 kilometer en 200.000 hoogtemeters in een poging de snelste Nederlandse Munro Bagger (toppentikker) te worden." 
"Op de middelbare school hoorde ik voor het eerst over Schotland tijdens de lessen Engels. Ik droomde weg bij het horen over kale bergen en meren, bens en glens. Niet veel later zou ik met jeugdvriend Niels door Schotland trekken. Met flinke bepakking liepen we de West Highland Way. Jonge broekjes, kamperend in het wild en 's avonds schaakten we in de tent, onhandig steunend op te dunne thermarest-matjes, de papiertjes met getekende paarden en koningen tussen ons in."

"Niet veel later kreeg ik een artikel uit de Op Pad in handen over de eerste Nederlander die alle 282 Munro's had bestegen. Ik las over wind, regen, mist en kou. Een droom vatte post in de spelonken van mijn hoofd. En nu, 30 jaar later, is het zover. Ik mag op weg naar deze plek van mijn dromen." 

'Ik ga mezelf 
onderdompelen in een desolate wereld van oneindige ruimte en Munro's'

"Tegelijk boezemt het angst in te bedenken dat ik me maanden ga onderdompelen in deze desolate wereld van oneindige ruimte en Munro's die als bultruggen uit het landschap oprijzen. Ik heb inmiddels mijn spullen in de opslag en verkeer in een twilight zone van enerzijds spullen inpakken en anderzijds spullen wegruimen. Daartussen probeer ik mijzelf staande te houden. Het is alsof je naar de maan gaat, emigreert. Je bereidt je voor op iets onwerkelijks terwijl alle andere mensen om je heen doorleven. Verwonderlijk, je besluit vier maanden te gaan rennen en kunt langer bezig zijn met de voorbereidingen. Het avontuur ontvouwt zich wel." 

Verslag

"Via De Brug Nijmegen zal ik de komende maanden drie keer verslag doen van mijn avontuur." Je kunt Jan Fokke volgen op www.expeditionlife.nl. 

Afbeelding