Kim van Zutphen, Verpleegkundig Specialist Hartfalen CWZ, geeft uitleg.
Kim van Zutphen, Verpleegkundig Specialist Hartfalen CWZ, geeft uitleg. Foto: CWZ

Start initiatief ‘Persoonlijke gids bij hartfalen’; deelnemers gezocht

Algemeen

NIJMEGEN - Bij hartfalen komt er veel op mensen af. Om hen te helpen bij hun niet-medische vragen, start binnenkort het initiatief ‘Persoonlijke gids bij hartfalen’. Patiënten met hartfalen uit de regio kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan de pilot.

Hartfalen is een ernstige en chronische ziekte. Uit gegevens van de Hartstichting blijkt dat in Nederland naar schatting zo’n 241.300 mensen met hartfalen leven. Bijna 90% daarvan is 65 jaar of ouder. Als mensen na behandeling in het ziekenhuis thuiskomen, blijkt het vaak lastig om het dagelijks leven weer op te pakken.

Om mensen met hartfalen daarbij te ondersteunen heeft zorgverzekeraar VGZ in nauwe samenwerking met het Catharina Ziekenhuis, Máxima MC, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en patiëntenvereniging Harteraad een nieuwe service ontwikkeld: de ‘Persoonlijke gids bij hartfalen’.

Eigen regie patiënt

Kim van Zutphen, Verpleegkundig Specialist Hartfalen: “Op de hartfalenpoli in CWZ zijn we altijd op zoek naar de beste zorg voor onze hartfalenpatiënten, vooral als deze zorg bijdraagt aan het verhogen van de eigen regie van de patiënt. Ik ben heel benieuwd wat de ‘Persoonlijke gids bij hartfalen’ zal opleveren en hoop dat voldoende mensen met hartfalen zich aanmelden om dit te onderzoeken.”

Deze nieuwe, gratis service is een aanvulling op het reguliere behandeltraject van hartpatiënten in het ziekenhuis en is vrij toegankelijk voor iedereen, dus óók voor mensen die niet bij VGZ zijn verzekerd.

Persoonlijke gids 

VGZ heeft in samenwerking met de ziekenhuizen en Harteraad in kaart gebracht wat de ervaringen zijn van patiënten met hartfalen en hun naasten, om te leven met de diagnose, de aandoening en welke impact dat heeft op hun leven. 

Hieruit kwam naar voren dat het merendeel van de ondervraagden de wens heeft om geen zorg gerelateerde vragen maar juist vragen te kunnen stellen over hoe om te gaan met hartfalen in het dagelijks leven. En ze stellen deze vragen het liefste via de telefoon, via beeldbellen of via een een-op-een gesprek aan een écht persoon.

Daarom heeft VGZ de ‘Persoonlijke gids bij hartfalen’ in het leven geroepen, waarbij mensen met hartfalen een halfjaar lang begeleid kunnen worden door een persoonlijke gids van VGZ die veelal een achtergrond hebben met een opleiding sociale studies. Gedurende dit halfjaar is er vier keer een contactmoment en bespreekt de persoon met hartfalen, samen met de persoonlijke gids van VGZ hoe hij/zij het beste kan leven met de aandoening. Zo zijn ‘beter slapen’, ‘je fitter voelen’ en ‘plezier beleven’ belangrijke thema’s.

Deelnemers gezocht voor pilot

VGZ, CWZ, Catharina Ziekenhuis, Máxima MC en de Harteraad zijn op zoek naar maximaal 120 mensen met hartfalen die deel willen nemen aan de pilot om hun ervaringen te delen. Zo kan de persoonlijke gids verder door worden ontwikkeld. Iedereen met hartfalen kan deelnemen aan de pilot en deelname is gratis. Aanmelden via www.vgz.nl/persoonlijkegids of door te bellen naar 088 - 131 16 80 (op woensdag- en vrijdagmiddag bereikbaar van 14.00 - 17.00 uur).