Afbeelding
Column van de burgemeester

Warmte

Algemeen

Hoewel het weer de afgelopen week nog af en toe anders deed vermoeden, is inmiddels het voorjaar weer begonnen. Struiken en bomen krijgen bloesem en hier en daar zien we wat voorzichtig groen. Nu nog wat meer lentezon; dat zal de mens goed doen, zeker na deze natte en grijze periode. 

Een tijd terug schreef ik in deze column dat de gemeente zich op meerdere manieren ging inzetten om inwoners ‘de winter door te helpen’ vanwege de hoge kosten voor boodschappen en de energierekening. Een onderdeel daarvan was dat de wijkcentra verspreid over de stad in de afgelopen maanden ’s ochtends opengingen voor mensen die de kou thuis even wilden ontlopen. Er was gratis koffie en thee en wijkbewoners konden er terecht voor een praatje, een spelletje en soms ook andere activiteiten. 

Hoewel het geen erg koude winter was en dit geen hele grote groepen inwoners aantrok, was het toch een mooie manier om elkaar te ontmoeten, hoor ik van mensen die er gebruik van hebben gemaakt. Zo ben ik vorige week in Dukenburg op bezoek geweest. In het wijkcentrum konden buurtbewoners al langer wekelijks terecht om samen soep te eten. Dat ‘Soepie Doen’ werd vanwege de energiecrisis de afgelopen tijd vaker georganiseerd. Ik vond het mooi om zelf te ervaren hoe deze door vrijwilligers gekookte maaltijd heel verschillende mensen uit de wijk op een gezellige manier samenbrengt. Ook goed om te horen dat ook andere ontmoetingsplekken in de wijk hun deuren openden voor mensen die wat warmte konden gebruiken, zoals de bredeschool, de Ontmoetingskerk en het Huis van de Weezenhof. 

‘Warmte gaat niet alleen over de temperatuur, maar vind je ook in het samenzijn met anderen’

Een ander mooi voorbeeld van een steuntje in de rug zijn de ontbijttassen, die sinds enkele maanden op diverse plekken in de stad worden uitgedeeld aan gezinnen die het financieel lastig hebben. In de Ontmoetingskerk in Dukenburg sprak ik met vrijwilligers en gezinnen die elkaar wekelijks zien bij het uitdelen van zo’n honderd tassen waarmee kinderen met een goed ontbijt de dag kunnen starten. Ook daar waren niet alleen de boodschappen, maar ook de ontmoeting van toegevoegde waarde. 

Nu de lente start, en de extra koffiemomenten in de wijkcentra vanwege de winterkou eindigen, hoop ik dat al deze ontmoetingen en de hartverwarmende inzet van vrijwilligers op andere manieren worden voortgezet. In Dukenburg, en in de rest van de stad. Warmte gaat namelijk niet alleen over de temperatuur, maar vind je ook in het samenzijn met anderen. 

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl