Onderzoek: Waarom is het zo moeilijk om die bitterbal te laten liggen?

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Onze hersenen hebben een voorkeur voor voedsel met veel vet en suikers. Dit hadden we in de oertijd nodig om te overleven. Nu er in de huidige tijd voedsel met vet en suikers in overvloed is, zit deze ingebakken voorkeur veel mensen in de weg. Het maakt het extra lastig om die lekkere bitterbal over te slaan of om langs het schap met taartjes te lopen zonder iets mee te nemen. 

Als je bedenkt dat deze voorkeur voor ongezond voedsel zo in ons systeem zit, is het eigenlijk bijzonder dat het ons soms wèl lukt om gezond te eten. Dat komt omdat we tegen ons oerinstinct kunnen ingaan. Dit doen we met de ‘voorhersenen’, een gedeelte van de hersenen dat zorgt voor controle. Bij dieren is dit deel van de hersenen bijvoorbeeld veel kleiner, waardoor zij veel meer op hun instinct afgaan. 

Om je voorhersenen een beetje te helpen bij een gezonde keuze kan je trucjes toepassen. Ga bijvoorbeeld geen boodschappen doen als je honger hebt, dan kan je beter al het lekkers in de schappen weerstaan. Een andere tip is om snacks op te bergen in een kastje, om je ‘oerbrein’ niet te verleiden. Als het in het zicht staat dan wordt je aandacht hier automatisch naartoe getrokken, en is er een grote kans dat het in je mond belandt. Maar zelfs met hulp van deze trucjes kan het moeilijk zijn om die reep chocola te laten liggen. Vooral het volhouden van gezonde keuzes voor een langere tijd kan lastig zijn. Vanuit de Radboud Universiteit wordt er hersenonderzoek gedaan naar hoe dit komt, om mensen hierbij te kunnen helpen. De onderzoekers zijn op zoek naar vrouwen tussen de 18-59 jaar met een maatje meer. Meer weten of aanmelden? Mail flairstudie@donders.ru.nl of bezoek de website www.ru.nl/donders/projects/flair-studie