Lezing: Roofkunst of handelswaar?

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - In het maatschappelijke debat worden musea gevraagd naar de herkomst van hun collecties. Als conservator voor het Wereldmuseum en het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) heeft Annette Schmidt hier dagelijks mee te maken. Tijdens de lezing op dinsdag 11 april vertelt Schmidt over haar onderzoek naar de geschiedenis en herkomst van de koloniale collectie van het NMVW. 

De lezing heeft plaats in het Maria Montessori gebouw aan de Thomas van Aquinostraat 4 in Nijmegen van 19.30 tot 20.30 uur. Voor de organisatie tekent De Kunsthistorische Kring Nijmegen. Aanmelden via www.ru.nl/kkn.

Het NMVW is in het bezit van een uitzonderlijke collectie uit West-Centraal Afrika. Het herkomstgebied van deze collectie omvat de huidige Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo (D.R.C) en Angola. De collectie is samengesteld door handelsagenten van de (Nieuwe) Afrikaansche Handels-Vennootschap tussen 1876 en 1910. In het onderzoek werd gekeken of de objecten rechtmatig zijn verkregen.

Onder ‘roofkunst’ worden gerekend objecten verkregen door diefstal, het gebruik van geweld, onvrijwillig bezitsverlies of oorlogsbuit. Maar de meeste objecten zijn verkregen door (ruil)handel. Door de herkomstgeschiedenis van collecties te reconstrueren wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de toenemende informatiebehoefte vanuit de landen van herkomst van de objecten en de Nederlandse maatschappij.

Entree: 5,00 euro. Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart). Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card).