Lezing over de evolutie van insecten

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - De GEA(geologie)-kring Arnhem/Nijmegen verzorgt dinsdag 11 april een lezing. Amateur-paleontoloog Paul Hille vertelt over ‘de evolutie van insecten en aanverwante geleedpotigen zoals spinnen en miljoenpoten’. 

De lezing is in het parochiehuis van de Antonius van Paduakerk aan de Van Slichtenhorststraat 81 in Nijmegen en begint om 20.00 uur. Entree 5,00 euro (geen pin).

Zo’n 400 miljoen jaar geleden zijn insecten al aanwezig op aarde. Dat weten we door vondsten van fossielen. Insecten konden heel groot worden. Zo was er een reuzenlibelle met de vleugelspanwijdte van 75 centimeter. Gaandeweg de evolutie ontstonden er ook sociale insecten.

Door vondsten in onder andere barnsteen (fossiele hars) kan men oeroude insecten van alle kanten bestuderen. Daarbij zijn bijvoorbeeld oorspronkelijke kleurpatronen vastgelegd. Momenteel vormen insecten verreweg het grootste deel van het aantal bekende diersoorten op aarde, een positie die ze dus al in het verre verleden hebben weten te veroveren.

Thema’s die naast het evolutieverhaal aan de orde komen in de lezing zijn de bouw van insecten, hun gedrag en rol, metamorfose en de verschillende vormen van fossilisatie. Ter illustratie brengt Paul Hille een aantal fossielen van insecten mee. Meer informatie: geakringan@gmail.com of tel. 024 - 3228073.