Digitale rondleiding voor binnenstad

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Stichting Nijmegen Wederopbouwstad heeft met steun van de Gemeente Nijmegen een digitale en een papieren rondleiding samengesteld door de binnenstad. “Beseffen Nijmegenaren, mensen uit de omgeving en toeristen wel dat Nijmegen een bijzondere binnenstad heeft?”

Volgens Stichting Nijmegen Wederopbouwstad is de Nijmeegse binnenstad uniek in Nederland. “Ze werd in 1944 door oorlogsgeweld compleet verwoest. Binnen twintig jaar bouwden de Nijmegenaren een spiksplinternieuw centrum. Een moderne binnenstad die door brede toegangswegen goed bereikbaar was voor de auto, het vervoermiddel van de toekomst. Die auto kon men parkeren op het grote nieuwe plein: Plein 1944.” 

“Alle nieuwgebouwde panden in het centrum waren winkelpanden met vier bouwlagen, op de begane grond de winkel met daarboven woonhuizen met grote ramen en balkonnetjes om lekker buiten te zitten. Op de hoeken van de straten kwamen grote winkelpanden zoals V&D, Voss en Peek en Cloppenburg.”

De panden werden ontworpen door verschillende architecten waardoor er een heel gevarieerd gevelbeeld is ontstaan. Er zijn ook veel overeenkomsten tussen de panden. Alle woongedeeltes hebben grote ramen en vaak een balkon. De raamkozijnen zijn smal en meestal omlijst met beton. De daken hebben een overstek of vaak een versierde dakrand. Op veel plekken is er mooi metselwerk, kunst en mozaïek te zien. “Nijmegen heeft daarmee een bijzondere binnenstad, een goede reden om eens met ander ogen door de stad te wandelen. Aanleiding voor Nijmegen Wederopbouwstad om een rondleiding door die stad te maken die een mooie inkijk geeft in de architectuur en stedenbouw.”

Digitale rondleiding 

Met een gsm in de hand in kan vanaf de nieuwe Citystore (VVV) op de Grote Markt de wandeling beginnen. Die duurt zo’n anderhalf uur. Op ruim dertig plekken wordt stilgestaan en informatie verstrekt bij de bijzonderheden van de wederopbouwstad. De rondleiding is te vinden op www.wederopbouwstad.nl en bij IntoNijmegen of Youtube (Stadswandeling Nijmegen Wederopbouw)

Rondleiding in boekvorm

Naast de digitale rondleiding heeft de stichting ook een papieren uitgave gemaakt. Dus ook met een boekje in de hand kan een wandeling worden gemaakt. Het boekje is te koop voor 3,95 euro bij de Citystore en boekhandel of te bestellen bij p.c.hieltjes@gmail.com.