Bart van Rooij.
Bart van Rooij. Foto: Orange Pictures

Bart van Rooij verlengt contract, Márquez vertrekt en El Karouani in onzekerheid

Algemeen

Bart van Rooij heeft zijn contract bij NEC met twee seizoenen verlengd. De 21-jarige rechtsback sloeg afgelopen zomer nog een aanbod van Ted van Leeuwen af en had lange tijd een aanbieding van Carlos Aalbers op zak, maar geeft kort voor de deadline dan toch het ja-woord aan ‘zijn’ club. Van Rooij ligt nu vast tot de zomer van 2025.

Al in december kreeg Van Rooij van Aalbers het aanbod om langer bij NEC door te gaan. Tegenover De Gelderlander sprak Van Rooij later openlijk zijn twijfels uit en twee weken terug werd ook nog openbaar gemaakt door nota bene algemeen directeur Wilco van Schaik dat FC Utrecht interesse had in diensten van de back. Van Rooij kreeg uiteindelijk een deadline opgelegd van technisch directeur Aalbers en geeft nu twee dagen voor die deadline zijn ja-woord aan de club.

Verder groeien

Van Rooij verklaart waarom hij uiteindelijk ervoor gekozen heeft NEC trouw te blijven. “Na goede gesprekken met de club ben ik ervan overtuigd dat bij NEC blijven de juiste keuze is voor mijn ontwikkeling. Ik heb er geen geheim van gemaakt dat ik verschillende opties heb overwogen, evenals ik altijd heb aangegeven dat NEC mijn club is. Ik loop hier al bijna dertien jaar rond en heb de promotie naar de Eredivisie meegemaakt. De komende seizoenen wil ik samen verder groeien”, aldus Van Rooij op de clubwebsite.

Bart van Rooij kwam in de zomer van 2010 in de voetbalacademie van NEC terecht. De rechtsback doorliep de hele jeugdopleiding en kwam in de O19 onder de hoede van Rogier Meijer. Hij trainde geregeld mee met het eerste elftal en mocht in februari 2019 op 17-jarige leeftijd zijn debuut maken tegen Almere City. 

Onder het trainerstrio met o.a. Meijer brak Van Rooij echt door. Samen met NEC promoveerde hij in 2021 naar de Eredivisie. Van Rooij speelde 131 officiële wedstrijden voor NEC. Daarin was hij viermaal trefzeker. 

Marquez en El Karouani 

Iván Márquez vertrekt deze zomer transfervrij bij NEC. De 28-jarige centrumverdediger is op zoek naar ‘financiële zekerheid’. Daarin hebben club en speler elkaar de afgelopen periode niet kunnen vinden. 

Souffian El Karouani heeft het aanbod van NEC nog altijd in beraad. Marquez en El Karouani hadden in eerste instantie tot 1 april om te reageren op het aanbod van NEC.

Al begin december ontvingen zij dat aanbod. In het geval van Márquez is er zelfs een verbeterde aanbieding gedaan halverwege januari. Toen de Spanjaard in de media aangaf hier een langdurig contract te willen tekenen, verhoogde technisch directeur Carlos Aalbers het aanbod om twee jaar te verlengen met een extra jaar. Dat was naar Marquez’ wens, maar in salaris konden beide partijen elkaar niet vinden.

“Márquez is op een leeftijd beland waarop hij ook aan zijn toekomst moet denken. Wij hebben ons maximaal ingespannen met de mogelijkheden binnen onze financiële huishouding”, legt Aalbers uit. “Het is Iván’s goed recht om niet bij te tekenen. Het heeft dan ook geen gevolgen voor zijn plek in de selectie. We hebben er vertrouwen in dat Iván de komende maanden een belangrijke schakel blijft in onze sportieve ambities.”

El Karouani krijgt van Aalbers langer de denktijd. Dat heeft Aalbers hem maandagochtend toegezegd, nadat de verdediger daar zelf om vroeg. “Je moet niet onderschatten wat er op dat soort jongens afkomt. Hij heeft nu zijn toekomstplaatje dat wij aanbieden volledig helder en hij wil het daarover hebben met zijn familie. Die kans willen wij hem geven.”