Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Risico

Algemeen

U leest het regelmatig: brand in een woning of bedrijfspand. Een kort berichtje in de krant, maar daarachter schuilt veel schade en leed. Een huis wordt onbewoonbaar. Mensen zijn niet verzekerd en raken al hun spullen kwijt. Schadeherstel waar je nog maanden (of langer) mee bezig bent. 

Brand is levensgevaarlijk voor de mensen in een pand en voor de buren. Wist u dat het daarom sinds afgelopen zomer verplicht is om op elke verdieping in uw huis rookmelders te hebben? Als u een huis huurt, dan moet uw huisbaas dat doen. 

In mijn wekelijks overleg met de brandweer hoor ik regelmatig dat rookmelders (en trouwens ook koolmonoxidemelders) echt levens redden. Zeker als mensen slapen, want dan ruik je de rook niet. En het luide gepiep kan misschien zelfs de buren waarschuwen, als u niet thuis bent als er brand ontstaat. Koolmonoxidelekken merken we sowieso vaak niet op, of pas als iemand acuut gezondheidsklachten krijgt. Voorkomen is beter dan blussen (of het ziekenhuis), dus ik roep u op om snel te zorgen voor melders in huis. 

Risico’s voorkomen, zoals brand, is niet iets dat de overheid alleen kan. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid; bewoners en ondernemers ook. Regels helpen wel, maar zijn niet de enige oplossing. Wij kunnen niet overal aanbellen of u wel een rookmelder heeft. 

Bij bedrijven wordt veel geregeld met vergunningen. Dan wordt ook gecontroleerd of zij aan de vergunningseisen voldoen. Maar handhaven en beboeten kan niet altijd en overal. Brandgevaar komt ook door ons eigen gedrag. Iemand valt met een biertje teveel op in slaap, terwijl er nog een pan op het vuur stond. Kaarsen in de vensterbank bij de gordijnen. Geen brandblusser in de buurt op het werk. Dat soort dingen, die makkelijk te voorkomen zijn. 

Bij ernstige branden bij bedrijven of in flats is altijd de eerste vraag in de samenleving: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Bij groot leed willen we graag snel een schuldige kunnen aanwijzen. En dan komt het vaak neer op de vraag wanneer de overheid voor het laatst heeft gecontroleerd en of de regels nog wel voldoen. Dat is een groot dilemma, want méér regels zorgen ook dat er minder kan. 

Onze gemeente heeft onlangs nog onderzoek laten doen naar ons veiligheidsbeleid voor onder andere bedrijven en gebouwen. We kunnen de samenleving niet op slot doen door alles dicht te timmeren met regels. De gemeente wil daarom dat ook bedrijven en bouwers zelf de verantwoordelijkheid dragen om risico’s in gebouwen te beperken. Dit alles vraagt van ons allemaal dat we bewust doen wat we kunnen om gevaar te voorkomen. Maar we moeten ook beseffen dat een risicovrij leven niet bestaat. 

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl