De beschermende mantel van Maria, Dom van Eichstätt
De beschermende mantel van Maria, Dom van Eichstätt Foto: FreeImages

Met theoloog en kerkhistoricus Peter Nissen

Leerhuis over Maria, 'moeder van mensen'

NIJMEGEN - In de huiskamer van de Dominicuskerk aan de Prof. Molkenboerstraat 7 in Nijmegen heeft op de zaterdagen 22 april, 13 en 20 mei tussen 10.00 en 12.00 uur een leerhuis plaats over Maria onder de titel 'Maria, moeder van Jezus, moeder van mensen'. 

Het leerhuis wordt verzorgd door theoloog en kerkhistoricus Peter Nissen. Deelname aan het leerhuis over Maria is gratis, aanmelden is wel nodig. Dat kan met een mail naar peterjanissen@hotmail.com.

Maria, de moeder van Jezus, heeft in de christelijke geloofsbeleving altijd een belangrijke plaats ingenomen. Die plaats was in de katholieke traditie anders en prominenter dan in de protestantse, maar de laatste tijd lijken die twee dichter bij elkaar te komen. 

Belangstellenden kunnen zich in een korte cursus van drie zaterdagen verdiepen in de betekenis van Maria.

Bijbel

De eerste bijeenkomst is gewijd aan Maria in de Bijbel. Wat leren we daar over haar? We staan vooral stil bij de tekst waarin Maria zelf aan het woord komt, het loflied van Maria, bekend als het Magnificat. 

Devotie

De tweede bijeenkomst is gewijd aan de devotie voor Maria door de eeuwen heen: hoe werd zij afgebeeld en vereerd? 

De derde bijeenkomst is gewijd aan de betekenis van Maria nu, bijvoorbeeld in de oecumene en in de feministische theologie.