Het VR-lab. (Foto: de verBeelding BV)
Het VR-lab. (Foto: de verBeelding BV) Foto:

Open Dag Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek

NIJMEGEN - Op zaterdag 13 mei zet het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek aan de Wundtlaan in Nijmegen de deuren wijd open voor het publiek. Met interactieve demonstraties en leerzame lezingen krijgen bezoekers een kijkje in de wereld van wetenschappelijk onderzoek naar de oorsprong en de werking van taal. 

Taal is het meest complexe communicatiesysteem dat we kennen, en toch krijgen kinderen het al onder de knie voordat ze hun veters leren strikken. Maar hoe doen ze dat precies? De wetenschappers van het Max Planck Instituut streven ernaar de geheimen achter deze uiterst intrigerende vraag te ontrafelen.

Taalgebruik

Ook wordt onderzoek gedaan om te begrijpen hoe mensen met verschillende opleidingsniveaus en culturele achtergronden verschillen wat betreft hun taalgebruik. Inzicht in taalgebruik in alledaagse situaties kan belangrijke praktische consequenties hebben, bijvoorbeeld voor het verbeteren van taaltoetsen en taalonderwijs.

Marjolein Scherphuis, hoofd communicatie van het Max Planck Instituut: "Onze benadering is uniek, omdat onze wetenschappers taal op meerdere niveaus bestuderen, van moleculen en cellen, circuits en hersenen tot en met het gedrag van individuen en groepen."

Over het Max Planck Instituut

Het Max Planck Instituut is sinds zijn oprichting in 1980 een wereldwijde pionier op het gebied van onderzoek naar taal en communicatie. Het onderzoek dat wordt verricht, raakt verschillende vakgebieden als linguïstiek, psychologie, neurowetenschappen, genetica, gebarentaal, informatica, geneeskunde en akoestiek. 

Scherphuis: "We vinden het belangrijk en leuk om te laten zien aan welke thema’s we werken, vooral als ons onderzoek maatschappelijke impact kan hebben. Zo geeft Dr. Else Eising op 13 mei een lezing over haar onderzoek naar de genetica van stotteren en vertelt Prof. Dr. Hagoort hoe taal van invloed is op onze waarneming, op ons gedrag en hoe taal ons brein voor de gek houdt."

Voor alle leeftijden

Er zijn op 13 mei activiteiten voor alle leeftijden. Voor kinderen is er een programma met daarin onder meer de Praatstraat, waarin kinderen op een speelse manier leren hoe hun oor werkt. Wie altijd al eens door een brein heeft willen wandelen, kan terecht in het VR-lab. Ook wie wil weten wat taal met DNA, genen en erfelijkheid te maken heeft of wat ons lichaam onthult over menselijke taal is welkom op de open dag van het Max Planck Instituut.

Meer info: www.mpi.nl/opendag

Onderzoekers aan het werk. (Foto: de verBeelding BV)