Afbeelding
Foto:

Bezorgde burgers blinddoeken Romeins masker op stadseiland

Algemeen

NIJMEGEN - Extinction Rebellion heeft zondagochtend het Romeinse masker op het stadseiland geblinddoekt. Vorige week kreeg Mariken op de Grote Markt al een blinddoek om. Tijdens de actie Statue Sunday blinddoeken bezorgde burgers wereldwijd standbeelden. Daarmee eisen ze dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. “De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en ze moeten passende maatregelen nemen.”

“Het recent verschenen rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) laat opnieuw zien hoe hoog de nood is voor onze aarde. Toch doet de politiek alsof er niets aan de hand is. Dit is onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen ervan.”

Extinction Rebellion heeft ervoor gekozen om het Romeinse masker te blinddoeken omdat het staat op een symbolische plek: op het stadseiland tussen Waal en Spiegelwaal. “Na de overstromingen van 1993 en 1995 is besloten dat de Waal bij Nijmegen meer ruimte moet krijgen. Hiervoor werd de dijk verlegd en een nevengeul gegraven. Zo moeten overstromingen worden voorkomen. Met de aanleg van de Spiegelwaal heeft onze overheid laten zien dat ze problemen kan herkennen en aanpakken. Toch sluit ze nu de ogen voor het grootste probleem van onze tijd: de klimaatcrisis. Extinction Rebellion wil dat de overheid haar ogen opent en deze crisis aanpakt.”

“Het Romeinse masker, officieel het gezicht van Nijmegen, staat niet alleen op een symbolische plek maar ook op een mooie plek. Het zou moeten verhuizen naar het Waalfront, maar kunstenaar Andreas Hetfeld en veel Nijmegenaren wilden het op deze plaats houden. Afgelopen week heeft ook de gemeenteraad hier unaniem mee ingestemd. Het beeld zal nu blijven uitkijken over het eiland, de Waal en de oude stad aan de overkant.”

www.extintionrebellion.nl

Meer informatie over Extinction Rebellion Nijmegen: www.instagram.com/xrnijmegen/

www.facebook.com/xrnijmegen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding