Markt in de Nijmeegse binnenstad.
Markt in de Nijmeegse binnenstad.

Lancering nieuw Actieplan Binnenstad

Algemeen

NIJMEGEN - Het stadsbestuur gaat door met extra investeren in de Nijmeegse binnenstad. Voor de nieuwe plannen van Actieplan Binnenstad van Hartje Nijmegen is de komende jaren 300.000 euro per jaar beschikbaar. Het nieuwe actieplan is samen met bewoners, bezoekers en ondernemers opgesteld.

Zo gaat de gemeente Nijmegen de komende twee jaar samen met de stad op zoek naar een vorm waarin kunst meer zichtbaar wordt in de binnenstad. Een ander onderdeel van het actieplan zijn de zogeheten landings-speelplaatsen, een plek in de stad waar jong en oud tijdens een ‘dagje stad’ even kunnen uitrusten of spelen.

Er zijn ook ideeën voor een duurzame stad zoals een wandelend parkje - een parkje dat zich verplaatst door de binnenstad - en het vergroenen van het Mariënburgplein. Voor kinderen vinden in de zomer op verschillende plekken buitenspeelactiviteiten plaats. In de herfst start een pilot met de Stadshopper dat volgens een ‘stap op stap uit’ principe rondes gaat maken door een meer autoluwe binnenstad. De plannen worden dit jaar en in 2024 uitgevoerd.

Het eerdere Actieplan Binnenstad 2020-2021 heeft al veel projecten opgeleverd zoals Win je winkel, Pimp je Pand, Podium aan de Waal en de Poëzieplaats op de Gruitberg.

De gemeente Nijmegen heeft samen met inwoners, ondernemers en bezoekers van de binnenstad het nieuwe Actieplan Binnenstad opgesteld. In het plan staan acties en projecten die ervoor zorgen dat de binnenstad een aantrekkelijke plek blijft om te bezoeken, te wonen én te ondernemen. De acties van Actieplan Binnenstad zijn terug te vinden op de kanalen van Hartje Nijmegen.

Het Actieplan Binnenstad vertaalt de stem van de samenleving in concrete acties, hierdoor sluit het plan aan op de Koers voor de Binnenstad die aan gaat geven hoe de binnenstad eruit moet zien over 10 jaar. De projecten sluiten aan op het bestaande beleid zoals vergroening en stimuleren van cultuur.