Tuinder Charlotte laat winterpostelein zien.
Tuinder Charlotte laat winterpostelein zien. Foto: Joke Feenstra

De Waalgaard zoekt oogstdeelnemers

Algemeen

WEURT - Sinds een jaar is er in Weurt een nieuwe zelfoogst-moestuin. De groenten zijn niet voor de groothandel of supermarkt. In plaats daarvan kunnen oogstgenoten zich inschrijven op een oogstaandeel en wekelijks zelf komen oogsten. Dit jaar kunnen ook mensen met een kleine portemonnee meedoen, dankzij solidaire betaling. 

De tuinders vinden het belangrijk dat iedereen uit de directe omgeving toegang heeft tot onbespoten, lokaal voedsel. Daarom kozen ze voor een aanpak met solidaire betaling: de deelnemer kan kiezen welke prijs hij of zij betaalt voor het oogstaandeel. Tuinder Charlotte: “Meedoen bij de Waalgaard gaat om meer dan alleen gezonde voeding. Het gaat ook om sociale samenhang, gezond bewegen in de buitenlucht en educatie over ons voedsel. We willen niet dat dit alleen is voorbehouden aan grote verdieners.” 

Van mei tot en met december kan er geoogst worden. Als bonus kan men een bescheiden hoeveelheden kruiden en kleinfruit uit de voedselbosgaard oogsten. 

Oogstdeelnemer Eline Lammers: “Ik vind het een geweldig concept. Mijn man gaat ook regelmatig oogsten met de kinderen, wat een fijn uitje voor ze is. Ik vind het belangrijk dat ze leren waar groenten en fruit vandaan komen en dat het ook duurzaam kan. Zelf oogsten valt erg mee. Met een aardappelschilmesje is de klus zo geklaard.”    

Na een succesvolle eerste seizoen heeft de Waalgaard besloten om uit te breiden met 70 oogstdeelnemers. Als de oogst van dit jaar opnieuw geslaagd is dan zal men uiteindelijk tot 200 deelnemers kunnen uitbreiden. 

Geïnteresseerden kunnen vanaf 22 april t/m eind mei elke zaterdag een kijkje komen nemen tussen 10.00 en 13.00 uur. Een oogstaandeel reserveren kan via www.waalgaard.nl of mail naar info@waalgaard.nl.