Scène uit Mismuis. (Foto: Edwin Deen)
Scène uit Mismuis. (Foto: Edwin Deen) Foto: Edwin Deen

Duurzaam station met aandacht voor biodiversiteit

Nieuw transformatorstation Oosterhout

OOSTERHOUT - In Oosterhout hebben netbeheerders TenneT en Liander een nieuw transformatorstation gerealiseerd. In de tweede helft van 2023 krijgen ruim veertig grootzakelijke klanten hun gevraagde vermogen. 

Klanten die zich na 17 november 2022 hebben gemeld, moeten wachten tot het hoogspanningsnet in de provincie is uitgebreid en verzwaard. Dit is naar verwachting tussen 2027 en 2029 gereed. 

Nijmegen Noord is een gebied dat volop in ontwikkeling is. In korte tijd zijn er veel woningen en andere voorzieningen gebouwd. Hierdoor is de vraag naar elektriciteit flink gestegen. Ook wordt er steeds meer duurzame energie opgewekt door windturbines en zonnepanelen. Net als op veel andere plekken in Nederland, is de huidige energie-infrastructuur hier niet op berekend. Daarom zijn TenneT en Liander in 2016 gestart met de voorbereidingen voor een nieuw gezamenlijk transformatorstation tussen de Griftdijk en bedrijventerrein Park 15, ten zuiden van de afrit van de A15. Het station is nu klaar.

Het nieuwe transformatorstation is een duurzaam station, met veel aandacht voor biodiversiteit. Het station past bij de groene ambities van de netbeheerders en Gemeente Nijmegen. De gemeente wil economische ontwikkelingen en duurzame energie in en om de stad stimuleren. Tegelijkertijd wil Nijmegen een aaneensluitend groen landschap creƫren aan de rand van Park 15, om zo ruimte te bieden aan dieren die het zwaar hebben.

Bij het transformatorstation is rekening gehouden met omliggende natuur. Niet alleen om het transformatorstation heen is het straks groen. Ook het station zelf heeft een groene uitstraling. Zo is er geen grind gestort tussen de elektriciteitsinstallaties maar gras aangelegd. Een van de dienstgebouwen heeft een dak beplant met sedum, een ander is bekleed met hout. Er is een insectenhotel geplaatst.



Toekomstbestendig energienet

De netbeheerders werken elke dag hard om het energienet toekomstbestendig te maken. In Gelderland investeren TenneT en Liander de komende jaren honderden miljoenen euro's. Dit is hard nodig, want we gebruiken in Nederland met z'n allen steeds meer elektriciteit. Daar komt bij dat alle werkzaamheden niet tegelijkertijd kunnen worden gedaan. Dat betekent dat klanten de komende jaren rekening moeten houden met langere wachttijden. 

Om wachtlijsten te verkorten, zetten netbeheerders naast investeringen ook in op slimme oplossingen, zoals spits mijden. Gebruikers krijgen dan een vergoeding als ze helpen het elektriciteitsnet te ontlasten op drukke momenten.




Afbeelding
Afbeelding