Herman van Schevichaven (1827-1918). (Foto: RAN/bewerking Kees Moerbeek)
Herman van Schevichaven (1827-1918). (Foto: RAN/bewerking Kees Moerbeek) Foto:

Docu over stadsarchivaris Herman van Schevichaven

NIJMEGEN - Tijdens de Kunstraffinaderij in de Stevenskerk in Nijmegen is op zaterdag 22 en zondag 23 april in de crypte van de kerk een documentaire van Kees Moerbeek over stadsarchivaris Herman van Schevichaven te zien.

In 1906, nog tijdens zijn leven, werd er al een straat naar hem genoemd, maar nu weet bijna niemand meer wie Van Schevichaven was. In deze documentaire krijgen we een beeld van deze 19e eeuwse Nijmegenaar, die opgroeide in een zeer welgesteld milieu.

Hij heeft als vrijwilliger gevochten in de Krimoorlog, heeft daarna lange tijd in Londen gewoond en heeft 23 jaar, als toerist, door Europa en Noord-Afrika gereisd. Pas op 67-jarige leeftijd keerde hij terug naar Nijmegen en kreeg er zijn eerste betaalde baan als stadsarchivaris. Een bijzondere man met een hoogst wonderlijk leven.

De documentaire van 30 minuten is te zien op zaterdag 22 april om 13.00 en 15.00 uur en op zondag 23 april om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Toegangsprijs tot Kunstraffinaderij (inclusief film) 7 euro. Reserveren aanbevolen. Voor reservering: c.moerbeek2@chello.nl


Scratchdag: 
Requiem Fauré

REGIO - Zanggroep Maqam verzorgt zaterdag 17 juni een zogeheten scratchdag voor koorzangers. Ingestudeerd wordt het Requiem van Fauré

De scratchdag is in de Protestantse kerk aan de Veldsestraat 12 in Bergharen. Na aanmelding en betaling wordt de partituur toegestuurd, zodat de voorbereiding kan beginnen. De bijeenkomst start om 10.00. 

De dag wordt om 17.00 uur afgesloten met een concert voor belangstellenden. Het concert is gratis toegankelijk, vrijwillige bijdrage wordt op prijsgesteld. Aanmelden voor de scratchdag (55 euro) kan via www.maqam.nl.

Alzheimer Café: regie houden

NIJMEGEN - Ieder mens wil zijn eigen beslissingen nemen, maar kan dat nog als geheugenproblemen toenemen? Wat kan iemand nog zelf en waar moeten anderen bij helpen? Lukt het nog om zelf boodschappen te doen, eten te maken en de regelzaken te doen? Ook bij grotere beslissingen geeft dit mantelzorgers vaker zorgen.

Hoe bewaak je de kwaliteit van leven? En hoe kun je iemand in zijn waarde laten bij beslissingen?  Samen met een deskundige denken we na over omgaan met deze dilemma's tijdens het Alzheimer Café dinsdag 18 april. De bijeenkomst is in het Oud Burgeren Gasthuis aan de Prof. Cornelissenstraat 2 Nijmegen van 19.30 tot 21.00 uur. De toegang is gratis.

Requiem for 
the Living

NIJMEGEN - Panta Rhei en Kamerkoor Kalliope voeren zondag 23 april Dan Forrest's Requiem for the Living uit. Het concert is in de Titus Brandsma Gedachteniskerk aan het Keizer Karelplein in Nijmegen. Aanvang 15.30 uur. Kaarten 20 euro.

Het eerste deel van het concert omvat werken van Gjeilo, Whitacre en Rachmaninoff. Daarna volgt na een korte pauze het Requiem for the Living. De muziek van Dan Forrest wordt gekenmerkt door weelderige harmonieën en dynamische ritmes die een unieke soundscape creëren. Hij schreef zijn Requiem for the Living in 2016. De solo wordt verzorgd door Nardi Thonen en het Requiem wordt met orkestrale ondersteuning uitgevoerd, waarbij harp en orgel worden ingezet. Tickets zijn te koop via de website www.pantarheivocaal.nl of kijk op www.koorkalliope.nl.