Een Stolperstein voor Alida Jacob, vorig jaar gelegd in de Daalsedwarsweg.
Een Stolperstein voor Alida Jacob, vorig jaar gelegd in de Daalsedwarsweg. Foto: W.J. Pantus

Nijmegen eert slachtoffers van naziregime

NIJMEGEN - In Nijmegen worden woensdag 19 april bij acht woningen Stolpersteine gelegd. Deze ’struikelstenen’ zijn vierkante steentjes met een goudgele bovenkant van messing. Ze worden geplaatst voor het laatste vrijwillig gekozen woonadres van Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd om – op enkele uitzonderingen na – vermoord te worden. Ook voor andere vervolgde Nijmegenaren worden deze stenen gelegd. 

Op elke steen staan de naam, geboortedatum, datum van deportatie en sterfdatum (voor zover bekend) van degene die is vermoord. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, de geestelijk vader van het Stolpersteine-Projekt, komt persoonlijk naar Nijmegen om ze zelf te leggen. 

Sprekers

De 27 Stolpersteine herinneren aan Israël Cohen, Bertha Meijer, Jozeph Slager, Rosa Zilversmit-Cohn en de families Elsas, Frank, De Jong, Levitus, Oppenheimer, De Vries en Vyth. Tijdens de legging voeren burgemeester Bruls, een rabbijn en enkele nabestaanden het woord.

De plechtigheid begint woensdag 19 april om 14.00 uur ter hoogte van Groenestraat 286. Daarna worden stenen gelegd in de Hindestraat, Hertstraat, Vossenlaan en de Leeuwstraat. De legging wordt afgesloten rond 17.00 uur.  

Meer informatie

Achter iedere Stolperstein schuilt een verhaal. Elke steen bevat summiere informatie. Op website van Stichting Stolpersteine Nijmegen www.stolpersteine-nijmegen.nl en www.oorloginnijmegen.nl zijn de uitgebreide lotgevallen van de slachtoffers beschreven.