Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Steun

Zoals u misschien weet ben ik een voetballiefhebber. Ik kijk met plezier naar allerlei wedstrijden, ook bijvoorbeeld in de Engelse en Duitse competitie. En ik ga uiteraard ook graag naar N.E.C., net als vele Nijmegenaren, jong en oud. 

Als je op een wedstrijddag door de stad rijdt, hangen er bij talloze huizen trotse N.E.C.-vlaggen te wapperen, prachtig. Fan zijn van een club verbindt mensen. De sfeer in het stadion, de spanning van de wedstrijd, het samenzijn, hartstikke leuk. Daarom vind ik het verschrikkelijk dat een kleine groep ‘supporters’ het imago van voetbalpubliek verpest. De media staan weer vol van incidenten waarbij ‘voetbalsupporters’ zich volkomen misdragen. Niet alleen in het stadion zoals bij Feyenoord-Ajax, maar ook daarbuiten zoals onlangs in Eindhoven. 

Agressie en geweld hebben echter helemaal niets te maken met voetbalplezier en het steunen van je club. Sterker nog, als deze hooligans zo doorgaan, worden wedstrijden in de toekomst met minder of geen publiek gespeeld. Om te beginnen met het uitpubliek. Een vreselijk vooruitzicht wat mij betreft. Zij benadelen met hun gedrag de spelers, ‘hun’ club en al die vriendengroepen, (groot)ouders en kinderen die elke wedstrijd met veel plezier trouw naar het stadion komen, of er nu gewonnen wordt of verloren. De echte fans dus. 

Zondag 16 april speelt N.E.C. weer de eerste derby tegen Arnhem in De Goffert, sinds de keer dat het hier in 2021 zo uit de hand liep. Als burgemeester, verantwoordelijk voor de veiligheid en openbare orde, is dat best weer spannend, zeker in de context van wat er onlangs in het land allemaal is gebeurd. Maar toch hebben we in overleg met de politie, het Openbaar Ministerie en de club besloten dat het uitpubliek hier weer welkom is. 

Want we hebben de afgelopen 1,5 jaar samen geïnvesteerd in een goede verstandhouding en goede afspraken onderling, met de club en de supporters. De relschoppers van toen zijn bestraft en de NEC supporters hebben rond de wedstrijden in het afgelopen anderhalf jaar laten zien dat het wél sportief kan. Nogmaals, het overgrote deel van de voetbalsupporters komt voor een gezellige middag en is alleen fanatiek in het aanmoedigen en toezingen van hun club, zoals het hoort. 

Uiteraard volgen politie, gemeente en N.E.C. de signalen op de voet, want het moet veilig en verantwoord zijn. Maar als het kan, wil ik de echte supporters en de club steunen en wedstrijden mét uitpubliek toestaan. We vertrouwen erop dat onze Nijmeegse supporters laten zien wat sportiviteit en gastvrijheid betekent. En dat de Vitessesupporters zich als goede gasten in het stadion en de stad zullen gedragen, zodat er niets anders dan sportieve rivaliteit te merken zal zijn zondag. Ik kijk uit naar de wedstrijd! 


Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl