Lezing filosoof Joep Dohmen: 'Iemand zijn'

NIJMEGEN - Vanwege de Maand van de Filosofie (april) geeft filosoof Joep Dohmen op donderdagavond 20 april een inspirerende lezing over zijn nieuwe boek 'Iemand zijn - Filosofie van de persoonlijke vorming'. 

De lezing is bij Dekker v.d. Vegt in Nijmegen en begint om 19.00 uur. Gratis entree, wel graag aanmelden via 024-3020130 of info@dekkervdvegt.nl. 

‘Iemand zijn’ is een inspirerend boek over hoe je eigen levenspad te bewandelen: niet egocentrisch, maar authentiek en bewust van anderen. Dohmen laat zien op welke manieren wij ons kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en betrokken mensen. 

In ‘Iemand zijn’ geeft Joep Dohmen ons handvatten hoe we ons eigen leven vorm kunnen geven. En op welke manieren wij ons kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en betrokken mensen.

"Want", zo stelt hij, "we varen te vaak op de automatische piloot en leiden een routineus bestaan. Én we zijn onze zelfdiscipline kwijtgeraakt. De enige plek waar we onszelf nog enigszins oefenen zijn in de sportschool of in therapie. Er is sprake van een diepgevoeld onbehagen over het tekortschieten ten opzichte van onze hogere idealen."

"Onze opvoeding en ons onderwijs wordt gekenmerkt door vrijblijvendheid, wat heeft geleid tot onzekerheid en verwardheid onder de jongere generatie. Het is pijnlijk en verontrustend om te zien hoe ze lijden aan handelingsverlegenheid en richtingloosheid. De tragiek is dat ze verschrikkelijk graag zelf iemand willen worden, maar nauwelijks beschikken over ankerpunten en innerlijke bagage. Door een falend opvoedings- en onderwijssysteem eindigen ze als ‘fabriekswaar' en worden ze helaas maar al te vaak niemand.”



Verantwoord ouderschap vereist dat je op zijn minst een idee hebt waartoe je je kinderen opvoedt, zodat het weerbare en goed gemotiveerde jongeren worden. Dohmen stelt dat een gedegen vormingsplan ervoor moet zorgen dat jongeren niet de verkeerde verantwoordelijkheid krijgen toegeschoven, maar geduldig de tijd krijgen om zichzelf hun leven toe te eigenen. "Wat er in het onderwijs bovenal ontbreekt, is een goed en geloofwaardig vormingsverhaal waarin jongeren gemotiveerd raken om vanuit hun eigen inzet deel te nemen aan de samenleving." Dohmen geeft alvast een voorschot van hoe een echte vorming van jongeren er concreet uit kan zien.