Vrijwilligers van Lentekracht zijn bijna klaar met het afkoppelen van een regenpijp.
Vrijwilligers van Lentekracht zijn bijna klaar met het afkoppelen van een regenpijp. Foto: David van Haren

Doedagen om je regenpijp af te koppelen

Algemeen

NIJMEGEN - Steeds meer mensen laten hun regenpijp afkoppelen van het riool. Tijdens hoosbuien helpt dat tegen wateroverlast en het grondwater blijft zo beter op peil. Met de actie Pijpenkappuh kun je op vrijdag 26 mei en vrijdag 3 november je regenpijp gratis laten afkoppelen van het riool. 

De mensen van Lentekracht, samenwerkingspartner van Operatie Steenbreek, nemen het werk uit handen, dus doe ook mee! 

Waarom is afkoppelen belangrijk? ”We hebben vaker te maken met periodes van droogte maar óók met flinke hoosbuien. Door het overvloedige regenwater kan het riool overbelast raken met als gevolg dat straten blank komen staan, kelders onderlopen en bewoners natte voeten krijgen. Daar kunnen we met elkaar wat aan doen, bijvoorbeeld door de regenpijpen af te koppelen van het riool!”, aldus Lentekracht. 

“Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden. Bovendien help je mee om het grondwater op peil te houden en dat is erg prettig voor de planten en bomen in je tuin en in de wijk.” 

Wanneer je je opgeeft voor een van de doedagen moet je een aantal vragen beantwoorden om na te gaan of je regenpijp én tuin geschikt zijn om af te koppelen. Bij twijfel komt een deskundige van gemeente Nijmegen langs om de situatie te bekijken. Belangrijk is dat het water uit de regenpijp in de tuin kan wegzakken. Daarvoor moet de tuin voldoende groen zijn en niet vol liggen met tegels: door verharding kan het regenwater niet weglopen de bodem in.

Met deze doedagen zijn in Nijmegen de afgelopen jaren bijna driehonderd regenpijpen van het riool afgekoppeld. Woon je in een huurhuis? Dan heb je toestemming nodig van de woningbouwcorporatie of huurbaas. Het team van Pijpenkappuh zorgt voor materiaal om de regenpijp netjes af te zagen en af te werken. Wil je de afgezaagde pijp aansluiten op een regenton, dat kan. Je moet dan wel zelf een ton aanschaffen. Koppel je liever zelf af? Gemeente Nijmegen verleent hier subsidie voor. 

Info en aanmelden: www.pijpenkappuh.nl.


Voor de actie Pijpenkappuh werken Lentekracht, De Bastei - Operatie Steenbreek Nijmegen en gemeente Nijmegen samen.