Burgemeester Bruls.
Burgemeester Bruls. Foto:
Column van burgemeester Bruls

Ontdek onze plek

Algemeen

Ruim 2000 jaar geleden zagen de Romeinen het al: de plek waar wij wonen, aan de Waal, op een stuwwal, omringd door heuvels, bossen en polders, is een unieke plek. En een strategische locatie voor hun legerkamp, dat uitgroeide tot destijds de grootste stad van de Lage Landen, langs de Limes (de grens van het Romeinse Rijk). Dit maakt ons de oudste stad van Nederland, en onze regio tot UNESCO Werelderfgoed, waar wij trots op zijn.

Nog altijd komen er vele bezoekers en toeristen uit binnen- en buitenland naar onze stad. En deze gasten geven hier graag geld uit aan een hotelkamer, een middag winkelen, een terras. Dat levert inkomsten en banen op, belangrijk voor Nijmegen.

We hebben toeristen natuurlijk ook veel te bieden: een interessant verleden, evenementen, film, theater, muziek, musea, horeca en winkels. En onze gevarieerde omgeving met natuur en water, waar je oneindig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken of wielrennen. Een uniek restaurant als De Nieuwe Winkel, met de natuur als belangrijkste ingrediënt, trekt zelfs een nieuw soort ‘culinair toerist’ aan.

Het is dus belangrijk om het aanbod interessant te houden en te vernieuwen. En daarmee kom ik ook op het belang van samenwerken. Toeristen zien geen gemeentegrenzen. Misschien staan ze op de camping in Groesbeek, fietsen ze in de Ooijpolder en gaan ze hier én in Arnhem winkelen. Met grote concerten zien we dat hotels en bed & breakfasts vol zitten in een grote straal om Nijmegen. Die inkomsten zijn belangrijk voor de economie in de hele regio.

Onze gemeente werkt daarom samen met meerdere gemeenten in de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Bijvoorbeeld aan goede bereikbaarheid en genoeg ruimte voor groen en recreatie, om onze regio ook in de toekomst aantrekkelijk te houden.

Ook onderzoeken we wat mensen aanspreekt als ze een dagje uit of op vakantie willen. Bezoekers van verder weg en uit het buitenland, maar ook wat ú, onze eigen inwoner als recreant, zoekt. Recent onderzoek maakte daarvoor onderscheid in soorten bezoekers. In Nijmegen hoort 1 op de 5 mensen tot de doelgroep ‘avontuurzoeker’. Daarbij hoort een lijstje eigenschappen, en dat verraste mij inderdaad niet. Avontuurlijk, creatief, eigenwijs, assertief: ja, dat klinkt wel als een Nijmegenaar! 

Deze avontuurzoekers kiezen voor culturele activiteiten, kunst, natuur, een stedentrip of een sportieve vakantie. Mijn eigen conclusie uit dit onderzoek is dan ook: u hoeft niet op reis deze meivakantie. Dit vindt u hier allemaal, gewoon om de hoek! Ik wens u veel plezier bij het verder ontdekken van onze prachtige omgeving.

Reageren op de column van de burgemeester? Mail naar: secretariaatburgemeester@nijmegen.nl