Afbeelding
Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Nijmegenaren opgenomen in ‘Hall of Fame’ van World Marathon Mayors

Algemeen

NIJMEGEN - Wat hebben Boston, Chicago, Berlijn, New York, Londen en Tokio met elkaar gemeen? Als je de marathons in deze wereldsteden gelopen hebt, treed je toe tot de Hall of Fame van de World Marathon Mayors. Riny Crul en Alida Leeuw uit Nijmegen hebben die status in maart bereikt.

Door Vincent Bos

Ze hebben er wel even op moeten wachten om zover te komen. Vanwege corona werd de marathon in Tokio enkele keren uitgesteld. De spanning was groot of het er dit jaar van zou komen. Tot opluchting van Riny Crul (62) en Alida Leeuw (67) ging de marathon door.

Sport loopt als een rode draad door hun leven. Beiden hebben eerst gevoetbald. Hij in Den Bosch, zij in Papendrecht. Nu zijn ze echte hardlopers. Riny al sinds de jaren tachtig. Alida weet de exacte datum nog waarop ze voor het hardlopen koos. “Dat was op 1 november 1988. Die dag ben ik gestopt met roken. En omdat ik niet te veel wilde aankomen, ben ik gaan hardlopen.”

Hardlopen is niet alleen haar passie maar speelt ook een rol in haar bedrijf: Beweegjevitaal. Ze traint onder andere vrouwen met borstkanker en mensen met reuma.

Riny Crul is de afstanden gaandeweg gaan opvoeren. “Je begint bij vijf of tien kilometer. Daarna was meedoen aan de have marathon het summum. Vervolgens kwam de hele marathon in beeld.”

Ze hadden al wel wat contact met elkaar maar tijdens de marathon in Rotterdam bloeide de liefde op. Hij deed mee, zij was toeschouwer dan wel zijn supporter. Alida kon vanwege een blessure niet meedoen. Bij de finish hebben ze elkaar ontmoet. Vijf jaar geleden zijn ze getrouwd.

Hun eerste marathon uit de cyclus van zes was die in Berlijn. Daarna volgden New York en Londen. Nog steeds was de Marathon Mayors niet in beeld. Dat kwam later pas. “We wilden graag naar Boston maar we hadden geen idee of we konden meedoen want voor die marathon moet je je kwalificeren. Boston is de oudste marathon ter wereld. Een jaar voordat we erheen gingen was er een bomaanslag. We hebben ons er niet van laten weerhouden om ons in te schrijven.”

Na de marathon in Chicago in 2018 kwam Tokio op de radar. Maar die ging dit jaar dus pas door. “Elke marathon heeft zijn eigen verhaal. Boston vind ik de mooiste omdat je daar wordt afgezet in een plattelandsdorp en dan naar Boston loopt”, zegt Riny Crul. Alida: “Tokio hebben we met moeite uitgelopen. Ik had last van een zenuwbeschadiging in de voet, Riny kreeg blaren. Op karakter hebben we de finish gehaald.”

Nu gaat de focus op kleinere wedstrijden. Vaak plannen ze er een lang weekend omheen. Ze blijven veel rennen. “Het is heerlijk om de polder in te gaan en je hoofd leeg te maken.”