Opening Soeterbeeck, Ravenstein. conferentieoord en studiecentrum van de KUN nonnen. (foto: Radboud Universiteit)
Opening Soeterbeeck, Ravenstein. conferentieoord en studiecentrum van de KUN nonnen. (foto: Radboud Universiteit) Foto: Radboud Universiteit

Beleef twee dagenlang het ritme
van het kloosterleven van Soeterbeeck

NIJMEGEN - Op zaterdag 17 en zondag 18 juni organiseert Radboud Erfgoed in samenwerking met de gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes ‘24 uur Soeterbeeck’. Gedurende twee dagen kunnen bezoekers het ritme van het kloosterleven van Soeterbeeck zelf ervaren. 

Voces Caelestes zingt de getijden uit de oude liedboeken van de zusters van Soeterbeeck. Daarnaast zijn er lezingen, workshops en rondleidingen. Als voorproefje is er 20 april een workshop gregoriaanse zang en op 2 mei een lezing over de oude boeken van Soeterbeeck.

In 1732 verhuisden de zusters van Soeterbeeck naar Deursen, vlakbij Ravenstein, waar ze tot 1997 gewoond, gewerkt én gezongen hebben. Meerdere keren per etmaal gingen de zusters naar de kloosterkapel waar ze liederen en psalmen volgens een vast ritme zongen: de getijden. 

Tijdens het weekend ‘24 uur Soeterbeeck’ volgt vrouwenschola Voces Caelestes dit ritme van de getijden. Bezoekers kunnen ook zelf een gregoriaanse zangworkshop volgen en meedoen aan meditatie. Tijdens verschillende lezingen kunnen ze meer te weten komen over het leven van de zusters, hun oude boekencollectie en over het klooster. 

Een voorproefje 

Dinsdag 2 mei een lezing over de boekencollectie van de zusters van Soeterbeeck. Ad Poirters, kenner van de boekencollectie, laat deze avond enkele van de kwetsbare boeken zien. Hij laat zien hoe we via gebruikssporen in de boeken meer te weten komen over de collectie en haar gebruikers en hoe de boeken steeds een nieuwe betekenis voor de kloosterzusters kregen. 

Meer informatie en aanmelden kan via www.ru.nl/radbouderfgoed