Annelien Nillesen-Cohen
Annelien Nillesen-Cohen Foto:

Rubriek De Mensen uit Nijmegen

NIJMEGEN - De Facebookpagina De Mensen uit Nijmegen portretteert mensen uit Nijmegen in woord en beeld om hen met elkaar te verbinden.

“Mijn opa Israël (Julius) Cohen was de eerste Joodse Nijmegenaar die na arrestatie op het Politiebureau in Nijmegen op 10 mei 1942 meteen werd weggevoerd. Via Arnhem en Kamp Amersfoort werd hij gedeporteerd naar Auschwitz en vermoord. Op 19 april hebben we bij de legging van 27 Stolpersteine op acht plaatsen in de wijk Hazenkamp de Joden herdacht die uit hun huizen zijn weggevoerd naar concentratie- en vernietigingskampen om vermoord te worden en ook degene die ondergedoken zaten. 

Ook is een Stolperstein gelegd voor mijn opa op de Groenestraat 286A (vroeger 290). Daar zijn wij als familie door ontroerd en blij dat hij op deze manier herdacht wordt. Hier sta ik bij het huis van de moeder van mijn opa, mijn overgrootmoeder dus. 

Mijn overgrootmoeder, Melanie Seraphina Cohen-Hoffmann, weduwe van Hartog Cohen en moeder van zeven kinderen. Ze woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog hier met twee van haar zonen. Ook kwam haar kleinzoon Herman vanuit Rotterdam vaak bij haar logeren en ze gaf hem pianoles.
Mijn overgrootmoeder is hier uit haar huis opgepakt op 17 november 1942 tijdens een grote razzia. Ze is later gedeporteerd naar Auschwitz, waar zij direct na aankomst is vermoord.

Op 30 april vertel ik hier in dit huis -waar zij toen is opgepakt- haar hele verhaal, tijdens het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen. Het is een aangrijpend verhaal, maar voor mij erg belangrijk om te vertellen. Ik zal mij blijven inzetten zo lang ik kan om ons familieverhaal te vertellen. Omdat het niet vergeten mag worden.
Mocht u geïnteresseerd zijn in mijn verhaal dan ontvang ik u graag op 30 april om 15:00 uur en om 16:30 uur op de Willemsweg 83.”

Voor het hele programma van Open Joodse Huizen in Nijmegen zie hier de link https://jck.nl/nl/page/nijmegen-0 - met Annelien Nillesen-Cohen.