Logo Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet
Logo Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Foto: JCK

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet

Algemeen

NIJMEGEN - Zondag 30 april delen vertellers en bewoners verhalen in huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat je als bezoeker te gast bent in deze huizen en in de intieme setting van de woonkamer of keuken luistert naar de persoonlijke, ontroerende en vaak opmerkelijke geschiedenissen die plaatsvonden achter een voordeur ergens in Nederland. De herdenkingen van Open Joodse Huizen Nijmegen vinden die dag plaats op 5 locaties tussen 11.00 en 17.30 uur. Kijk voor het programma met het overzicht van adressen op www.jck.nl/nl/page/nijmegen-0

Israël Cohen werd als eerste Joodse inwoner van Nijmegen op 10 mei 1942 gearresteerd en via kamp Amersfoort gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Zijn huwelijk met een niet-Joodse vrouw was voor de Nazi’s in zijn geval geen reden voor voorlopig uitstel van deportatie. Hij is in Auschwitz op 27 juli 1942 vermoord. Annelien Nillesen, een kleindochter van Israël Cohen, vertelt over haar grootvader op het adres Willemsweg 83. Daar woonde voor en tijdens de oorlog de moeder van Israël, Melanie Seraphina Cohen-Hoffmann met twee van haar zoons en een kleinzoon.

In Café Camelot, waar vroeger de banketbakkerij annex lunchroom van de familie Levitus was gevestigd, vertelt Lennie de Lange, dochter van Yvonne Levitus over haar grootouders, moeder, tante en oom. ‘J. Levitus’ was een begrip in Nijmegen, maar het Naziregime maakte de bedrijfsvoering voor Joden begin 1942 onmogelijk. De familie heeft getracht te ontkomen door te vluchten naar Zwitserland. Het lukte dochter Hannie met haar man op deze wijze aan de greep van de Nazi’s te ontkomen. Jacob, zijn vrouw Leentje en Yvonne keerden berooid terug naar Nijmegen, waar zij onderduikadressen vonden. Yvonne heeft de oorlog overleefd. Vader en moeder werden verraden en daarna vermoord in concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz.

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet vindt in 2023 in Nijmegen plaats en in de volgende 17 steden: Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Borculo, Den Haag, Deventer, Emmen, Gorinchem, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Steenwijk, Utrecht, Wageningen, Winterswijk en Zaanstad. 

Voor volledige programma: https://jck.nl/nl/page/open-joodse-huizen-huizen-van-verzet-2023

Trailer Open Joodse Huizen: https://www.youtube.com/watch?v=jH8QjESVIR4

Online talkshow met nabestaanden en overlevenden 

Na een succesvolle eerste editie keert de Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Talkshow dit jaar terug! We spreken met overlevenden, nabestaanden en bewoners over twee bijzondere oorlogsverhalen uit Groningen en Utrecht. De talkshow is op 3 mei vanaf 20.00 uur te zien op https://jck.nl/nl/page/talkshow-0.