Bouw ecoruine is bijna voltooid
Bouw ecoruine is bijna voltooid Foto:

Bouw nieuwe ecoruïne is bijna voltooid

Algemeen

NIJMEGEN - Op de hoek Energieweg-Wolfskuilseweg bouwt een groep vrijwilligers al bijna twee jaar aan een ecoruïne. De stenen die zij daarvoor gebruiken, komen uit tuinen van Nijmegenaren. Zij vervingen de tegels door groen en lieten de stenen ophalen door de tegeltaxi van Operatie Steenbreek. Zo worden tuinen groener, is de stad beter bestand tegen klimaatverandering en krijgen de tegels een nieuwe bestemming.

De ecoruïne, een schuilplek voor allerlei beestjes, staat vlak bij het Tiny Forest Wolfsbosje in Park West, Het bouwwerk bestaat uit onder meer een groot dijklichaam, een kegel, een terras en twee kleinere dijklichamen. Op 8 juni 2021 werden de eerste piketpaaltjes geslagen, waarna de contouren door zandophogingen en uitgravingen werden gevormd. Op en binnen deze plekken zijn de verzamelde stenen en tegels gelegd.

In het najaar van 2021 legden vrijwilligers de eerste stenen bij het grote dijklichaam, waarna de andere onderdelen volgden. Tussen de stenen hebben ze plantjes gezet om van de ecoruïne een aantrekkelijk verblijfplaats voor allerlei beestjes te maken. Speciaal voor de zandbij bouwden ze een kleine bijenburcht van opgestapelde stenen. Het plan voor een ecoruïne stamt al uit 2018, het jaar waarin Operatie Steenbreek onder het motto Stenen eruit, groen erin! van start ging in Nijmegen. 

De ecoruïne is een samenwerking van werkgroep Groen Hees, Operatie Steenbreek, gemeente Nijmegen, Dar NV, kunstenaar Geert Schiks en zorgboerderij Onder de Bomen.