Ron de Groot. (Foto: Rob Koppers)
Ron de Groot. (Foto: Rob Koppers) Foto:

Ron de Groot al 30 jaar actief bij NEC: ‘Ik ga graag nog even door’

Algemeen

NIJMEGEN - Ron de Groot is al sinds jaar en dag actief bij NEC. De 62-jarige Nijmegenaar heeft al verschillende dingen mee mogen maken met de club. Van Europese avonturen met Mario Been en Johan Neeskens tot verschillende bekerfinales: het zijn allemaal momenten voor de eeuwigheid. Zijn droom? “Kampioen worden, maar dat is iets minder realistisch”, zegt Ron de Groot in de meest-recente Goffertkreet voor leden van de Supportersvereniging.

Het assistent-trainersvak is enorm veranderd door de jaren heen. “Je hebt veel meer data dan vroeger. Tegenwoordig kun je alles meten. Vroeger bekeken we de wedstrijden op een DVD-bandje. Terug en vooruit spoelen met een afstandsbediening.”

“Je had ook geen data, dat is er nu allemaal wel. Het voetbal is daardoor wat voorspelbaarder gemaakt voor de teams. De verrassingen zijn er in ieder geval wel uit.”

Middenvelders

De Groot heeft naast deze taken ook de verantwoordelijkheid over de persoonlijke ontwikkeling van de middenvelders. Daar is talent Dirk Proper er één van. “Ik zit veel met Dirk. Hij moest wat meer vooruit spelen en wat meer in de zestien komen. Het is dan leuk dat dat nu eruit komt, maar dat heeft ook zijn tijd nodig. Hij maakt daar echt stappen in. Je moet het risico durven nemen en dat is wat hij nu meer doet.”

Ook Jordy Bruijn heeft al veel met de oud-middenvelder gezeten. Bruijn kent tot dusver geen makkelijk seizoen, erkent ook De Groot. “Jordy heeft een lastig jaar achter de rug met de blessures, maar ook hij is een goede speler. Hij kan een goal maken en is ook vaardig aan de bal. Soms brengt hij te veel risico in het spel, daar moet je een middenweg in vinden. Op momenten in de wedstrijd sukkelt die nog weleens in slaap, maar hij moet eigenlijk gewoon altijd dwingend zijn.”

Met een middenvelder als Lasse Schöne voert De Groot hele andere gesprekken. De 36-jarige middenvelder heeft alles al meegemaakt: een Europees kampioenschap, halve finale Champions League. “Met hem kan je daar uren over praten. Hij is ook een liefhebber.”

Linksback

Op de vraag welke speler De Groot het meest op zichzelf vindt lijken blijft het lang stil. “Ik denk Souffian El Karouani. Ik was altijd iemand die hard werkte voor de ploeg, dat heeft Souffian ook. Ook een linkspoot trouwens.” 

Toen El Karouani bij Ron de Groot bij beloften speelde was hij nog middenvelder. “Maar aan het einde van seizoen 2018-2019 heb ik hem uit nood op de linksachterpositie moeten neerzetten vanwege een blessure van Rick Wouters. Hij vulde dat toen goed in en is daar blijven spelen. Daarna is hij doorgeschoven naar het eerste elftal. Het geeft mij wel voldoening om te zien hoe die jongen nu speelt. Maar het is ook gewoon mijn werk.”

Het hele interview lees je in de Goffertkreet.