TV-chef London Loy maakt de Vrijheidssoep.
TV-chef London Loy maakt de Vrijheidssoep. Foto:

Samen Vrijheidssoep eten

Algemeen

NIJMEGEN - Op 5 mei sluit Lindenberg Cultuurhuis ook dit jaar aan bij de landelijke actie Vrijheidssoep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit jaar heeft tv-chef London Loy het recept gemaakt. 

Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat door gezamenlijk een maaltijd te nuttigen er gesprekken ontstaan over vrijheid, onvrijheid en waarom dat zo belangrijk is. 

In het Lindenberg Café kunnen bezoekers de soep bestellen, vers gemaakt door de koks van het Café. De winst gaat naar het nieuwe opvangcentrum Winkelsteeg.

Soep uitdelen

De Lindenberg zal daarnaast in verschillende wijken van Nijmegen zo’n 500 blikken Vrijheidssoep uitdelen in samenwerking met Bindkracht10 en verse Vrijheidssoep maken voor zo’n duizend mensen. In een aantal wijken wordt de soep samen gegeten, onder meer met het initiatief Soepie Doen, en wordt een gesprek over vrijheid gefaciliteerd en aangemoedigd. De Lindenberg nodigt via Stichting Quiet een aantal grote gezinnen met een kleinere portemonnee uit om in het Lindenberg Café de Vrijheidssoep te komen nuttigen.

Bibliotheek Gelderland Zuid heeft zich samen met Stichting Straatmensen bij het initiatief aangesloten en deelt aan het eind van de Gelderse Vrijheidsdag Rondom vrijheid de soep uit op de Mariënburg. Dit vindt plaats na afloop van het Vrijheidscollege van Tineke Ceelen om 17.30 uur. De vrijwillige bijdrage die zij hiervoor vragen wordt ook aan het nieuwe opvangcentrum Winkelsteeg geschonken. 

Over de soep

De Vrijheidssoep wordt ieder jaar door een andere bekende chef bedacht. Dit jaar heeft tv-chef London Loy, bekend van zijn kookboeken en Koffietijd, het recept gemaakt. 

Vrijheidsmaaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. De Vrijheidssoep wordt ieder jaar door een andere bekende chef bedacht. 

London Loy koos voor een romige, lichtpittige maïssoep, geïnspireerd door de befaamde Surinaamse maïspap. Het recept kan iedereen ook gewoon thuis maken en is onder meer te vinden op de website van de Lindenberg. Ga daarvoor naar www.delindenberg.com.