100 Radboudgebaren tijdens 100-jarig bestaan van de universiteit

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - De Radboud Universiteit bestaat dit jaar 100 jaar. Dat wordt onder andere gevierd met 100 Radboudgebaren voor Nijmegen en haar inwoners. 

In de week van 8 tot en met 14 mei voeren studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit door de hele stad 100 zelfbedachte belangeloze acties uit: van afval prikken op de Waalstrandjes, tot een wandeling met historici door de binnenstad, tot een heleboel telescopen die de afdeling Sterrenkunde door de stad plaatst om de hemel te bestuderen.

‘Wolk van vriendelijkheid’ 

Bedenker Martine Zwets, adviseur onderzoekscommunicatie bij de Radboud Universiteit, noemt het een ‘wolk van vriendelijkheid’. “Een tijdje terug zag ik een filmpje van een bedrijf dat met kerst 12.000 ‘miracles’ verrichtte; ze gaven knuffels aan kinderen, maar ook kerstdiners aan mensen die het nodig hebben, en dekentjes aan daklozen. Toen dacht ik: is dat niet leuk om hier te doen? Om iets terug te geven aan Nijmegen?”

Ze deed samen met een team collega’s een oproep en werd positief verrast. “Het was even afwachten of mensen wel zin zouden hebben om hieraan mee te doen. Maar het duurde niet lang voordat de eerste ideeën binnenkwamen. En die waren veel diverser, orgineler en ambitieuzer dan we hadden durven hopen. Het is ongelofelijk mooi om te zien hoe studenten en medewerkers zich – naast hun gewone werk! – willen inzetten voor een cadeautje aan de stad.”

Achter elk gebaar zit een groep mensen die daar tijd en moeite in steekt. Zo gaat de afdeling Sterrenkunde elke avond met twintig telescopen naar verschillende wijken om met Nijmegenaren naar de sterren te kijken, geven studenten Psychologie vrijblijvend psychologisch advies in het Kronenburger Park en organiseert de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica wetenschapsactiviteiten voor kinderen. 

“Er zijn lezingen, muzikale optredens, workshops, sport- en spelactiviteiten, excursies, demonstraties, inzamelacties, weggeefacties en opruimacties”, zegt Zwets. “Voor iedere Nijmegenaar zit er wel iets tussen.”

Complimenten

Zwets geeft als voorbeeld de workshop complimenten schrijven op woensdag. “Nijmegen Kindness Collective doet al jaren lieve dingen voor de Nijmegenaar. Ze stoppen chocolaatjes in willekeurige brievenbussen of delen briefjes met complimenten uit aan vreemden. Zij gaan een workshop geven hoe je dat nou doet, zo’n briefje schrijven. En ze leggen ook de sociologie achter de actie uit: waarom is het nou zo fijn om een ander een compliment te geven?”

De 100 Radboudgebaren vinden van 8 tot en met 14 mei plaats in de hele stad. Alles is gratis en de meeste gebaren zijn ook vrij te bezoeken. Kijk op www.ru.nl/100-radboudgebaren voor een overzicht van alle gebaren. 

De 100 Radboudgebaren zijn onderdeel van een breed programma aan lustrumactiviteiten dit jaar. Het volledige programma en verhalen uit de geschiedenis van de Radboud Universiteit staan op www.ru.nl/100.