Per 1 mei avondsluiting Nijmeegse Waalstranden

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - De Nijmeegse Waalstranden zijn een fijne plek om elkaar te ontmoeten en te genieten van het uitzicht op stad, rivier en natuur. Om dit voor iedereen veilig en verantwoord te houden, geldt deze zomer van 1 mei tot 1 oktober een toegangsverbod op de Waalstranden in de Nijmeegse natuurgebieden en op Veur-Lent. “Hiermee is er nachtrust voor de natuur en omwonenden”, aldus de gemeente.


De tijden van de avondsluiting zijn voor komende zomer aangepast ten opzichte van vorige zomer. Het toegangsverbod geldt van 1 mei tot 1 oktober 2023:

- In alle Natura 2000-gebieden in de Ooyse Schependom en op Veur-Lent tussen zonsondergang en zonsopkomst.

- Op Veur-Lent op de Waalstranden tussen de Spoorbrug en de Waalbrug tussen 00.00 en 06.00 uur.

Bij ernstige overlast of toename van overlast kan het college van burgemeester en wethouders besluiten de avondsluiting te vervroegen naar 22.00 uur.

Besluit om overlast te voorkomen 

De maatregel heeft als doel om veiligheidsincidenten en overlast (geluid, afval) te voorkomen, zoals in voorgaande jaren regelmatig voorkwam. Het verbod helpt de politie en gemeente bij handhaving hierop. Het instellen van het nachtelijke toegangsverbod is eind 2022 besloten door het college van burgemeester en wethouders. Het besluit werd genomen naar aanleiding van een evaluatie van afgelopen jaren. Op verzoek van de gemeenteraad vond in september 2022 een proef plaats met verschillende toegangstijden op drie locaties. Uit de evaluatie van de zomers van 2021 en 2022 blijkt dat sinds de avondsluiting minder veiligheidsincidenten hebben plaatsgevonden en dat overlast is verminderd.”